Rum Clement Agricole Blanc Premiere Canne 40% 0,7l
Unikalny, biały rum, który wytwarzany jest ze świeżo tłoczonego soku z trzciny cukrowej, zamiast tradycyjnie stosowanej melasy.
Opis
Unikalny, biały rum, który wytwarzany jest ze świeżo tłoczonego soku z trzciny cukrowej, zamiast tradycyjnie stosowanej melasy. Wulkaniczne terroir oraz tropikalny klimat apelacji Klemensa na Martynice, nadają temu wydaniu egzotycznych i bogatych nut. Trunek przechodzi proces pojedynczej destylacji, po czym przeznacza się go do około 8-miesięcznego dojrzewania w kadziach ze stali nierdzewnej. Przed zabutelkowaniem jest rozcieńczany kroplami wody źródlanej.
Clement Agricole Blanc Premiere Canne charakteryzuje się przezroczystą barwą. Aromat uwalnia nuty ziarna kakaowego, słodko-gorzkiej czekolady, czarnej herbaty oraz nierafinowanego cukru. Na podniebieniu niuanse świeżo skoszonej trawy łączą się z tonami słodkiej fasoli oraz pysznego karmelu. Finisz satysfakcjonujący, charakteryzuje się subtelnymi akcentami cukru.
To elegancki i zarazem bardzo przystępny rum. Najlepiej serwować go z cytrusami oraz słodzikiem.
Rum Clément powstaje w domaine de l'Acajou - posiadłości obejmującej 160 hektarów i dysponującej własną gorzelnią. Posiadłość kupił w 1887 roku Homère Clément, francuski przedsiębiorca, który marzył o produkcji tego trunku. Marzenie to nie tylko udało mu się spełnić - wybudowany przez Homère'a pałacyk, znany jako Habitation Clément, szybko stał się najprawdziwszą mekką rhum agricole. Jest nią również w czasach współczesnych, odwiedzany rokrocznie przez ok. 160 tys. turystów.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Martynika |
vol. | 40% |
Nuty degustacyjne | herbata, czekolada, ziarna kakaowe, cukier |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.