Rum Bayou Spiced USA 40% 0,7l
Rum, który wytwarzany jest z lokalnej trzciny cukrowej w południowej części stanu Luizjana.
Opis
Rum, który wytwarzany jest z lokalnej trzciny cukrowej w południowej części stanu Luizjana. Do przetwarzania surowca wybrano jedną z najstarszych, niezmiennie działających cukrowni. Otrzymywana tam melasa ubogacana jest kompozycją wybitnych przypraw, które poddawane są maceracji przez około 30 dni. Rum przechowywany jest przez długi czas w beczkach po Bourbonie, zgodnie z zasadami metody Solera.
Pikanteria Bayou Spiced objawia się już w aromacie. Bukiet przywodzi na myśl nuty rozgrzewającego cynamonu oraz banana. Na podniebieniu niezwykle złożony, jednocześnie zachowujący delikatną strukturę. W smaku także można odczuć niuanse bananowe i przyprawy - wanilia, goździk, ziele angielskiego oraz pieprz. Finisz oferuje akcenty syropu klonowego oraz kompozycji aromatycznych ziół.
Marka Bayou narodziła się w 2011 roku, w samym sercu Luizjany. Została stworzona z inicjatywy trzech przyjaciół, którzy odczuli potrzebę wyprodukowania trunków, tożsamych z ich gustem oraz potrzebą otrzymania produktów najwyższej jakości. W Luizjanie trzcinę cukrową uprawiano już od XVIII wieku, ale do tej pory nikt nie wykorzystał jej do stworzenia rumów klasy premium. W 2013 w Lacassine w Los Angeles otwarto destylarnię Bayou, która zaczęła wykorzystywać tradycyjne metody oraz najnowocześniejszą technologię do fermentacji, destylacji, dojrzewania oraz butelkowania alkoholi. Bayou Rum finalnie zdobył tytuł najlepszego kraftowego rumu w całych Stanach Zjednoczonych.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | USA |
vol. | 40% |
Nuty degustacyjne | banan, wanilia, goździk, ziele angielskie, pieprz |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.