Rum Bacardi Gran Res Maestro de Ron 40% 1l
Rum, który początkowo został stworzony w 2014 roku z myślą o rynku Travel Retail, po bardzo dobrym przyjęciu trafił jednak do szerszej dystrybucji.
Opis
Rum, który początkowo został stworzony w 2014 roku z myślą o rynku Travel Retail, po bardzo dobrym przyjęciu trafił jednak do szerszej dystrybucji. Bacardi Gran Res Maestro de Ron swoją nazwę zawdzięcza mistrzom wytwarzania rumu, którzy od ponad 150 lat pełnią funkcję strażników destylarni - włączając w to troskę o zachowanie w tajemnicy receptur oraz metod wytwarzania rozmaitych profili.
Niektóre z informacji udaje się jednak pozyskać, jak m.in. te, że to wydanie było leżakowane w dębowych beczkach przez około 8 lat, a następnie filtrowane w celu usunięcia koloru przed zabutelkowaniem. Powstaje z kompozycji około 3-letnich destylatów.
Trunek otwiera się delikatnym i lekko słodkim aromatem, w którym wyczuwalna jest silna nuta wanilii oraz pieprzne, rozgrzewające tło. Na podniebieniu tony dojrzałych gruszek, miodu, melona, toffi, włoskich orzechów, orzeźwiających cytrusów i czarnego pieprzu. Finisz przynosi wrażenia migdałów, goździków oraz suszonych jabłek.
Rum polecany do serwowania solo, z kostkami lodu oraz plastrem cytryny. Równie dobrze sprawdzi się także w rozmaitych koktajlach.
Marka Bacardi to legenda rumów. W okresie między destylacjami, rodzina Dona Amalia walczyła o wolność Kuby z hiszpańskimi najeźdźcami. Co więcej, Emilio Bacardi Moreau został jej pierwszym wybranym w wolnych wyborach burmistrzem, przejmując urząd w Santiago de Cuba. W 1960 roku Fidel Castro skonfiskował majątek rodziny Bacardi, jednak kubański duch nadal żyje w ich trunkach mimo, że są teraz produkowane w Puerto Rico.
Szczegółowe informacje
poj. | 1l |
pochodzenie | USA |
vol. | 40% |
Nuty degustacyjne | wanilia, pieprz, gruszki, melon, miód, toffi, orzechy, cytrusy |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.