Porto Boeira Ruby 19,5% 0,75l
Porto typu Ruby, które powstaje z kupażu szczepów: Touriga nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca oraz Tinto Cao.
Opis
Porto typu Ruby, które powstaje z kupażu szczepów: Touriga nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca oraz Tinto Cao. To słodkie wzmacniane wino zanim zostanie finalnie zabutelkowane, dojrzewa przez okres od 3 do 4 lat, nabywając odpowiednich walorów smakowych.
Charakteryzuje się głęboką, rubinową barwą z jasnymi, fioletowymi refleksami. Aromat uwalnia nuty dojrzałych wiśni oraz śliwek. Na podniebieniu energetyczne, soczyste, o doskonale zbalansowanej kwasowości i długotrwałym finiszu.
Najlepiej komponuje się z deserem panna cotta z dodatkiem czerwonych owoców, a także ciastem orzechowym ze świeżymi figami. Optymalna temperatura podawania to od 14 do 16°C.
Quinta da Boeira to owoc pracy Manuela da Rocha Romariza - emigranta, który przybył do Portugalii z Brazylii na początku XIX wieku. Doskonale znając swój rodzimy rynek, założył firmę eksportu porto w 1850 roku, używając do rozróżniania trunków dwóch rodzajów etykiet - Romariz oraz Boeira.
Marki te szybko zyskały uznanie oraz zdobyły zaufanie konsumentów. Za sprawą swojej wyjątkowej jakości zaczęto o nich głośno mówić także w Anglii oraz Francji. Niezmiennie zajmują wysoką pozycję w sektorze win porto, zachwycając bogatą historią oraz jeszcze ciekawszymi walorami smakowymi.
Szczegółowe informacje
Typ | RUBY |
Objętość | 0,75l |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.