Koniak Camus VSOP Intensely Aromatic 40% 0,7l w kartoniku
Koniak, który pojawił się na rynku w kwietniu 2019 roku, będąc częścią serii ,,Instensity".
Opis
Koniak, który pojawił się na rynku w kwietniu 2019 roku, będąc częścią serii ,,Instensity". Cykl ten ma na celu oferować miłośnikom tego typu trunków wyjątkowo aromatyczne wydania, o zwiększonej intensywności bukietu.
W Camus VSOP Intensely Aromatic udowodniono, że terpeny oraz estry (związki chemiczne odpowiedzialne za woń) mają wyższe wartości. Koniak ten powstaje w wyniku połączenia podczas destylacji części osadu z wina (ewentualnie osadu drożdży i moszczu) z trunkiem bazowym. Następnie dojrzewa co najmniej cztery lata w lekko prażonych beczkach z dębu francuskiego.
Bukiet otwiera się mocnymi nutami kwiatów (przede wszystkim róży, jaśminu, fiołka, winogron oraz wiciokrzewu). W tle przewijają się akcenty migdałów, dojrzałego banana, słodkich jabłek, rodzynek, fig, herbaty, delikatnego dębu, wanilii oraz syropu klonowego. Doskonały na podniebieniu, gwarantujący niezapomniany finisz.
Siedziba marki Camus umiejscowiona jest w niemal samym sercu regionu Cognac. Na początku XIX wieku Jean Baptiste Camus był niezależnym winiarzem, prowadzącym niewielkie przedsiębiorstwo. W 1863 roku założył on kolektyw producentów, którzy słynęli z produkcji wysokiej jakości koniaków. Panowie działali pod szyldem La Grande Marque. Biznes kwitł i wkrótce Jean-Baptiste wykupił udziały części swoich partnerów, aby założyć własną markę - Camus La Grande Marque. Zarówno nazwa jak i firma zyskały wielką sławę i już w 1910 roku trunki Jeana stały się oficjalnym koniakiem na dworze cara Rosji.
Marka Camus nadal znajduje się w rękach rodziny i obecnie jest zarządzana przez jej piąte pokolenie. Współcześnie firmą kieruje Cyril Camus, zatrudniając ponad 500 pracowników w ośmiu krajach, na trzech kontynentach.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.