Brandy Villa Zarri 22 YO 0,5l
Kompletne dzieło niezrównanego rzemiosła: pełna, elegancka, fantastycznie skomponowana brandy z manufaktury alkoholi Villa Zarri w Bolonii. Połączenie 9 różnych destylatów, które powstały z wykorzystaniem tradycyjnych, miedzianych alembików i leżakowały wedle przykazań kilkusetletniej sztuki.
Światło dzienne ujrzało jedynie 1100 butelek.
Opis
Brandy Villa Zarri 22 YO jest dziełem kompletnym: pełna, elegancka, fantastycznie skomponowana, będąca połączeniem 9 różnych destylatów dwukrotnie destylowanych w miedzianych alembikach i leżakowanych zgodnie z regułami kilkusetletniej sztuki.
Brandy powstała w manufakturze Villa Zarri w Bolonii - niewielkiej destylarni działającej od 1729 roku w podmiejskim majątku, który ufundowano w roku 1578. Do jej wyrobu posłużyło wino ze szczepów trebbiano toscano i trebbiano romagnolo - ściśle rzecz biorąc 9 różnych destylatów z roczników 1987 i 1988. Winnice, z których wino pochodzi, położone są na wzgórzach Toskanii i Romanii, mniej więcej na wysokości 150 i 700 m n.p.m. Trunek powstały w rezultacie jego destylacji leżakował 22 lata w beczkach z francuskiego dębu pochodzącego z okręgów Limousin i Allier. Przez cały ten czas dojrzewał on powoli w zabytkowych piwnicach Villi Zarri, korzystając z ich niemal niezmiennego od stuleci mikroklimatu. Efekt tego starannie przemyślanego procesu jest spektakularny.
Kolor: złoto-żółty z mahoniowymi refleksami. Zapach: mocny i elegancki, przede wszystkim toffi, wosk pszczeli, crème brulée, orzechy laskowe i włoskie, lukrecja, migdały w mleku i miód. Smak: kremowy, głęboki z dominującym miodem, karmelizowanymi owocami i palonym cukrem. W tle ostre przyprawy korzenne. Finisz: harmonijny, gładki, korzenny i dębinowy.
Edycja limitowana do 1100 butelek na całym świecie.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,5l |
pochodzenie | Włochy |
vol. | 44% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.