Absynt Le Diable Noir 85% 0,7l
Hiszpański absynt uzyskany w procesie maceracji rozmaitych ziół, które nadają mu nieprzejrzysty, niemalże czarny kolor. Le Diable wyróżniają mocny aromat anyżu oraz ogromna zawartość alkoholu (aż 85%!), dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do drinków i koktajli.
Jeden z najmocniejszych absyntów na świecie.
Opis
Hiszpański absynt uzyskany w procesie maceracji rozmaitych ziół, które nadają mu nieprzejrzysty, niemalże czarny kolor. Le Diable wyróżniają mocny aromat anyżu oraz ogromna zawartość alkoholu, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do drinków i koktajli. Zawartość alkoholu 85% czyni go jednym z najmocniejszych absyntów na świecie.
Absynt jest zazwyczaj zielony, a ze względu na domniemane właściwości psychoaktywne, związane z zawartym w nim tujonem, nazywany jest potocznie Zieloną Wróżką (fr. "la fée verte", ang. "the green fairy"). Często spotykane są również odmiany w innych kolorach - czarnym, niebieskim i czerwonym. Jego smak podobny jest do innych alkoholi zawierających anyż, z wyraźnie zaznaczoną goryczą (pochodna piołunu), przełamaną dodatkiem rozmaitych ziół. Z powodu wysokiej zawartości alkoholu i znacznego stężenia olejków eterycznych narodziło się wiele sposobów spożywania tego trunku. Pijący absynt dodają trzy do pięciu części lodowatej wody do jednej części alkoholu, co powoduje jego zmętnienie. Woda używana jest również do rozpuszczania cukru, dodawanego w celu zmniejszenia goryczy. Wszystkie te preparacje uważane są za istotną część praktyki spożywania absyntu - do tego stopnia, że cały proces uległ osobliwej rytualizacji, a pijący posługują się szeregiem akcesoriów, spośród których ażurowe łyżeczki należą do najlepiej rozpoznawalnych, ale bynajmniej nie wyjątkowych.
Pierwsza receptura absyntu została opracowana w Szwajcarii. Początkowo stosowany był on jako cudowny eliksir na wszelkie dolegliwości, zwłaszcza zaś przeciwbólowo. Prawdziwą popularność zyskał jednak absynt na przełomie XIX i XX wieku we Francji, szczególnie między członkami paryskiej bohemy artystycznej, dzięki której romantyczne skojarzenia z tym alkoholem obecne są w kulturze masowej do dziś. U szczytu swojej popularności trunek został opisany jako niebezpieczny, silnie uzależniający narkotyk. Głównym winowajcą okrzyknięto zawarty w piołunie tujon. W rezultacie do roku 1915 zakazano wytwarzania i sprzedaży absyntu w większości państw europejskich i w Stanach Zjednoczonych. Mimo to do dziś brak dowodów, jakoby absynt był bardziej niebezpieczny czy w większym stopniu psychoaktywny niż inne alkohole, wytwarzane z innych surowców. Toteż wznowienie produkcji nastąpiło w początku lat 90. XX wieku, kiedy to kraje Unii Europejskiej zaczęły stopniowo zezwalać na jego wyrób i sprzedaż.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.