W naszym sklepie stacjonarnym regularnie urządzamy degustację alkoholu od naszych zaprzyjaźnionych producentów. Jeśli są Państwo zainteresowani uczestnictwem w takich wydarzeniach to zapraszamy do śledzenia naszych mediów społecznościowych, gdzie takie informacje pojawiać się będą na bieżąco (FB | IG).
Degustacja to czynność, którą mogą się zajmować teraz nie tylko profesjonaliści, dzięki szerokiemu dostępowi do wydarzeń tego typu organizowanych dla laików. Jest to forma spędzania wolnego czasu, która dostarcza nam wielu doznań smakowych i węchowych. Dzięki próbowaniu trunków z różnych krajów mamy okazję poznać nową kulturę jedzenia i picia. Degustacja zatem jest nie tylko przyjemna, ale i rozwijająca.
Degustacja alkoholu wymaga wyostrzenia zmysłów. Jak to osiągnąć? Najważniejszą zasadą w degustacji każdego rodzaju alkoholu jest bycie na czczo. W trakcie smakowania nie powinniśmy spożywać jedzenia o bardzo intensywnym smaku i zapachu - może to zaburzyć nasze odczuwanie.
Dodatkowo przed spotkaniem degustacyjnym nie powinno się palić papierosów i cygar. Co ciekawe - nawet perfumowanie się i używanie lakieru do włosów może wpłynąć niekorzystnie na nasze wrażenia smakowe i zapachowe - nawet jeśli nie wyczuwamy zapachu swoich perfum po ich nałożeniu.
Przyjrzyjmy się dokładniej degustacji określonych alkoholi. Zaczynamy od whisky.
Degustacja whisky - co powinniście wiedzieć?
Popularną metodą serwowania whisky w barach czy restauracjach jest “whisky on the rocks”, czyli whisky z kostkami lodu. Podczas degustacji jednak lód warto zastąpić niegazowaną, niemineralizowaną wodą, która posłuży nam do stopniowego rozcieńczania alkoholu. Jaka jest przyczyna wykorzystania wody zamiast lodu? Czysto biologiczna. Lód może negatywnie wpływać temperaturą na kubki smakowe, co może przełożyć się na zaburzenie palety smakowej trunku.
Degustacja whisky podzielona jest na kilka etapów, ale temu poświęcimy osobny artykuł, aby wyjaśnić Wam pojęcia, których często używamy w opisie naszych produktów (np. finisz).
Wino i spluwaczki - o co chodzi?
Być może spotkaliście się z pojęciem spluwaczki. Jeśli nie, już spieszymy z wyjaśnieniem. Przy stanowisku degustacyjnym znajdować się może specjalny pojemnik lub elegancko wyglądający kubek. W świecie wina jest to coś normalnego, aby podczas degustacji wino wypluwać. Z czego to wynika? Profesjonalni kiperzy jednego dnia mogą smakować nawet po kilkadziesiąt różnych win, wypluwają praktycznie wszystko, czego próbują, mogliby nie być gotowi na przeprowadzenie kolejnych ocen.
Na stanowisku możecie spotkać się również ze zwykłym pszennym chlebem lub bagietką. Pomiędzy kolejnymi rodzajami wina warto przegryźć kawałek w celu oczyszczenia kubków smakowych.
Degustacja piwa - coś nietypowego?
W zależności od tego, jakie piwo będzie serwowane, trzeba się upewnić, że będzie ono serwowane w odpowiedniej temperaturze. Zastanawiacie się co dalej? Czy piwo degustowane będzie tak samo jak elegancka whisky czy wino? Otóż tak.
Ważna jest technika. Podczas degustowania musimy wziąć próbkę napoju do ust i rozprowadzić go dokładnie, a następnie chwilę przetrzymać i przełknąć. Piwa nie wypluwamy tak jak wina, ponieważ jego przełknięcie pozwala na wyczucie goryczki, a kubki smakowe odpowiedzialne za wyczuwanie goryczy znajdują się na tylnej części języka.
Mamy nadzieję, że wprowadziliśmy Was trochę w świat smakowania alkoholi. Niech będzie to przedsmak tego, jak profesjonalne degustacje mogą wyglądać. Na takich spotkaniach będziecie przeprowadzeni przez cały proces. Niech ten artykuł będzie przygotowaniem do wejścia w świat degustowania alkoholi.