Whisky Cambus 40 YO 1975 Special Release 2016 0,7l
Ekskluzywna whisky Single Malt, która miała swoją premierę na Diageo Special Releases 2016 - jednym z najważniejszych na świecie wydarzeń dla koneserów whisky. Pochodzi z Cambus, zamkniętej destylarni nieopodal Alloa. Niezwykle rzadkie, limitowane wydanie bardzo starej whisky CAMBUS. Najstarsza whisky CAMBUS, jaka została kiedykolwiek wydana przez pierwotnych gorzelników. Trzecia whisky zbożowa zabutelkowana w serii Special Release, destylowana w 1975 roku.
Opis
Edycja limitowana, naturalna whisky zbożowa z jednej destylarni, nie rozcieńczana wodą. Pochodzi z Cambus, zamkniętej destylarni nieopodal Alloa. Niezwykle rzadkie, limitowane wydanie bardzo starej whisky CAMBUS. Najstarsza whisky CAMBUS, jaka została kiedykolwiek wydana przez pierwotnych gorzelników. Trzecia whisky zbożowa zabutelkowana w serii Special Release, destylowana w 1975 roku. Dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu. Istnieje zaledwie 1812 indywidualnie numerowanych butelek na całym świecie.
Kolor: głębokie złoto z odcieniami bursztynu.
Zapach: zaskakująco żywy, szybko przechodzący w słodycz. Czyste, owocowe wiosenne nuty dojrzałych czerwonych jabłek, ananasa i peruwiańskiej wiśni dominują nad szerokim, łagodnie słodkim melanżem gotowanych i miękkich truskawkowych słodyczy, kruchego ciasta i mlecznej czekolady z gładkim, soczystym toffi. Orzechowy z elementami świecy woskowej staje się delikatniejszy po dodaniu niewielkiej ilości wody, powoli budując delikatną, sosnową, świeżo-miętową nutę drzewną z lekkimi, woskowymi, czerwonymi jagodami; następnie uzyskuje głębię ciemnego toffi, owoców i migdałów, by wreszcie zachwycić świeżą ostrością zielonego jabłka z imbirem.
Smak: chłodny, lekki, wytrawny i sosnowy; nabierający ciepła i słodyczy jak gdyby by do solonych lodów karmelowych dodano pikantnego dymu. Następnie dość gęsty i rodzynkowy, z nutą gruszki i śliwki, ostry aż do finiszu. Woda wydobywa z whisky to, co najlepsze – chłodniejszą, nieco słodszą, słoną i delikatnie woskową ostrość imbiru i białego pieprzu, smak staje się gumowy i powlekający; na krótko lekko owocowy, a następnie rozgrzewający niczym intensywne, wilgotne ciasto imbirowe.
Finisz: krótki, lecz ciepły, delikatny i słodki, o smaku crème brûlée i imbiru kryjącymi się pod lekkim, oczyszczającym eukaliptusem. Pozostają słabe nuty drewna, gdy słodycz zostaje podkreślona subtelnymi taninami. Z wodą lekki; apetyczny, dobra jako apéritif.
Bardzo przystępna i bardzo wdzięczna; zwodniczo złożona i świeża jak na swój wiek, niezwykle dobrze zintegrowana i harmonijna (a także bardzo rzadka) czterdziestoletnia whisky zbożowa, która jest jednocześnie lekka, wystawna, świeża i czysta; najlepiej smakuje z wodą, a subtelny i spokojny finisz sprawia, że stanowi niezwykły i pyszny apéritif.
Szczegółowe informacje
Region | Lowlands |
Objętość | 0,7l |
Zawartość alkoholu | 52,7% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.