Wódka Ceylon Arrack 0,7l
Tradycyjny trunek wyrabiany od stuleci na subkontynencie indyjskim - wódka ze sfermentowanego soku kokosowego, który pozyskuje się ręcznie po obcięciu kwiatostanów. Ceylon Arrack pochodzi ze Sri Lanki, która jest największym producentem takiego araku na świecie. Idealnie gładki, smakiem przypomina lekką whisky z dodatkiem syropu kokosowego. Mieszkańcy Sri Lanki najchętniej piją Ceylon Arrack w drinkach, zwłaszcza zaprawiony piwem imbirowym.





Opis
Tradycyjny trunek wyrabiany od stuleci na subkontynencie indyjskim - wódka ze sfermentowanego soku kokosowego, który pozyskuje się ręcznie po obcięciu kwiatostanów. Jego historia sięga ponoć co najmniej IX w. p.n.e., a niezwykła popularność przypada na czasy wczesnonowożytne, gdy sztuka fermentacji osiągnęła w Azji wschodniej nieznany wcześniej poziom. Wtedy też upowszechnił się wyrób araku z innych, mniej tradycyjnych surowców - zwłaszcza ryżu i cukru.
Jak sama nazwa wskazuje, Ceylon Arrack pochodzi ze Sri Lanki, która jest największym producentem tradycyjnego araku na świecie. Z jednej palmy kokosowej można pozyskać nawet do 2 litrów soku dziennie. Ze względu na zawartość cukru i obecność dzikich szczepów drożdży płyn ten natychmiast zaczyna fermentować, dając tzw. wino palmowe - tuak. Po kilku godzinach wino przelewa się do drewnianych zbiorników, gdzie pozostaje do osiągnięcia 5-7% zawartości alkoholu. Po tym czasie poddaje się je procesowi dwukrotnej destylacji ciągłej, która trwa 24 godziny.
Mieszkańcy Sri Lanki najchętniej piją Ceylon Arrack w drinkach, zwłaszcza zaprawiony piwem imbirowym lub sokiem z ananasa i marakui. Idealnie gładki, w smaku przypomina lekką whisky z dodatkiem syropu kokosowego.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Sri Lanka |
vol. | 40% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.