Whisky Tomatin Cu Bocan 46% 1l
Whisky Single Malt o lekko torfowym profilu, która zniewala kombinacją beczek - dziewiczego dębu, po bourbonie oraz po sherry.
Opis
Whisky Single Malt o lekko torfowym profilu, która zniewala kombinacją beczek - dziewiczego dębu, po bourbonie oraz po sherry. Jej nazwa związana jest z legendą o upiornym psie, odwiedzającym wioski oraz wrzosowiska regionu Highland. Kiedy tylko próbowano go złapać, zamieniał się w chmurę dymu i znikał z pola widzenia. Aby upamiętnić tę wyjątkową historię, destylarnia Tomatin raz w roku przez tydzień destyluje wyłącznie torfowy słód.
Tomatin Cu Bocan zadebiutowała na rynku w październiku 2013 roku i szybko została włączona do stałej oferty marki.
Whisky otwiera się słodkim aromatem w którym subtelne, dymne nuty odsłaniają również akcenty wanilii, anyżu, pomarańczy oraz bananów. Na podniebieniu niuanse słodu łączą się z tonami prażonych w miodzie migdałów, ciasta drożdżowego, goździków, dębu oraz dymu z ogniska. Finisz umiarkowanej długości, pozostawia pikanterię na języku, która osnuta jest torfowymi nutami.
Kiedy destylarnia Tomatin została założona w 1897 roku, miejscowość o tej samej nazwie była dzika, idylliczna, pozbawiona tłumów i pełna rozwijającej się przyrody. Brak wyspecjalizowanych pracowników kumulował jednak pewne problemy, dlatego firma postanowiła dostosować swój projekt do mieszkających w okolicy pasterzy. Od tego momentu destylarnia stała się nie tylko centrum, ale także sercem Tomatin i do dnia dzisiejszego jest jedną z nielicznych gorzelni, która zapewnia dom oddanym rzemieślnikom.
Szczegółowe informacje
Region | Highlands |
Objętość | 1l |
Zawartość alkoholu | 46% |
Nuty degustacyjne | dym, torf, słód, pomarańcza, wanilia, zioła |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.