Whisky The Antiquary 12 YO 0,7l w puszce
Jeden z najstarszych blendów wśród wszystkich szkockich whiskies, stworzony jeszcze w latach 60. XIX wieku i nazwany "The Antiquary" w nawiązaniu do słynnej powieści historycznej Sir Waltera Scotta ("Antykwariusz", wyd. 1816). Wyjątkowa nie tylko ze względu na charakterystyczną, wielokątną butelkę, która czerpie otwarcie ze stylu gotyckiego i zdaje się pasować do rekwizytorni powieści grozy, lecz także intensywny, bogaty bukiet i złożony smak. Wyróżniona przez Jima Murraya, szanowanego krytyka i autora "Whisky Bible", który w 2013 roku przyznał jej niezwykle wysoką ocenę 92/100.
Opis
Jeden z najstarszych blendów wśród wszystkich szkockich whiskies, stworzony jeszcze w latach 60. XIX wieku i nazwany "The Antiquary" w nawiązaniu do słynnej powieści historycznej Sir Waltera Scotta ("Antykwariusz", wyd. 1816), który był ojcem szkockiego romantyzmu. Wyjątkowa nie tylko ze względu na charakterystyczną, wielokątną butelkę, która czerpie otwarcie ze stylu gotyckiego i zdaje się pasować do rekwizytorni powieści grozy, lecz także intensywny, bogaty bukiet i złożony smak. Wyróżniona przez Jima Murraya, szanowanego krytyka i autora "Whisky Bible", który w 2013 roku przyznał jej niezwykle wysoką ocenę 92/100.
The Antiquary 12 YO składa się z przeszło trzydziestu destylatów, pochodzących z różnych regionów Szkocji. Składają się nań zarówno whiskies słodowe, jak i zbożowe, zmieszane ze sobą w proporcji 55% do 45%. Przed zblendowaniem najmłodsze leżakowały 12 lat. Jej sercem jest single malt z Tomatin. Kolor: złoto-bursztynowy. Zapach: wyraźny, trwały, intensywny; w pierwszej chwili wydaje się, że mamy do czynienia z typową, słodką whisky z Highlandów, z czasem pojawiają się też basowe nuty wytrawnej sherry i pikantnych przypraw korzennych. W miarę ogrzewania wyczujemy niuanse owoców cytrusowych, a nawet truskawek. Smak: oleista konsystencja i złożona, słodko-wytrawna struktura; dominują nuty toffi, cukru trzcinowego i rodzynek, w tle torf, smoła, nieco goździka i ziół. Na trzecim planie odrobina cierpkiej dębiny, wanilii i garbowanej skóry. Finisz: taninowy, przypomina smak herbaty oolong lub lapsang. Po dodaniu odrobiny wody zmienia się, łagodnieje i nabiera słodkości; wyczujemy wówczas jaśmin i wanilię.
Jeden z najlepszych szkockich blendów, w niczym nieustępujący bardzo dobrym single maltom.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Szkocja |
vol. | 40% |
Nuty degustacyjne | trawa, zielone jabłka, gruszki, melony, miód, koper, estragon, mięta |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.