Whisky Brora 38 YO 0,7l Special Release 2016 edycja limitowana
Ekskluzywna whisky Single Malt, która miała swoją premierę na Diageo Special Releases 2016 - jednym z najważniejszych na świecie wydarzeń dla koneserów whisky. Pochodzi z zamkniętej destylarni w Brora, na wybrzeżu Sutherland. Jest najstarszą whisky BRORA, jaka została zabutelkowana w tej serii. To piętnasta z corocznych limitowanych wydań, jej zapasy bardzo szybko się kończą.
Opis
Ekskluzywna whisky Single Malt, która miała swoją premierę na Diageo Special Releases 2016 - jednym z najważniejszych na świecie wydarzeń dla koneserów whisky.
Edycja limitowana, naturalna whisky słodowa z jednej destylarni, nie rozcieńczana wodą. Pochodzi z zamkniętej destylarni w Brora, na wybrzeżu Sutherland. Jest najstarszą whisky BRORA, jaka została zabutelkowana w tej serii. To piętnasta z corocznych limitowanych wydań, jej zapasy bardzo szybko się kończą. Dojrzewała w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu, napełnionych w 1977 roku. Powstało zaledwie 2984 indywidualnie numerowanych butelek na całym świecie.
Kolor: stare złoto lub bursztyn.
Zapach: zdecydowany, bogaty wachlarz, delikatnie wytrawny. Powiew świeżych cytryn, dymu i popiołu drzewnego z akcentami mięty i toffi, przeplatany odrobiną wilgotnego piasku lub pasty do butów. Aromat i dym ustępują miejsca dominującym nutom słodkiego słodu. Następnie pojawia się ślad waniliowego biszkoptu i zgaszonej świecy. Pieprzna, z popiołem drzewnym, czysta, świeża i apetyczna. Woda wydobywa słodkie, woskowe nuty napoju cream soda oraz miętowego toffi, dymu i popiołu drzewnego.
Smak: bardzo łatwa do picia w naturalnym stężeniu: chłodna, gładka i lekko woskowa, ze skórką z cytryny i popiołem drzewnym dominującym nad słodką powłoką karmelu. Słodka i aromatyczna. Głębia oraz złożoność wyłaniają się razem jako lekko korzenne łagodne taniny i rozwija się miętowa, torfowa ostrość. Woda jedwabiście zwiększa wyważoną słodycz oraz uwodzicielską pikanterię.
Finisz: Mocny i długotrwały; ładnie zwęglony i gumowy z rozgrzewającym imbirem i ciemną czekoladą, przechodzący w aromatyczny dym, wywołując uczucie mrowienia na języku, ponieważ chłodzi oddech słodką miętą. Z wodą delikatnie gryzący; wyczuwalny lekki dym drzewny i puszysta czekolada z akcentem cedry i sosny.
Wspaniały, dobrze wyważony przykład tej fenomenalnej whisky słodowej; mocna, z nutami morskimi, szybko pokazująca prosty urok, pewna siebie i przystępna, zachowując charakter gorzelniczy nawet przy tak zaawansowanym wieku z większą ilością dymu, popiołu i torfu niż wcześniejsze wydania, równie uwodzicielska z kroplą wody.
Szczegółowe informacje
Region | Highlands |
Objętość | 0,7 l |
Zawartość alkoholu | 48,6% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.