Zestaw Kaw Ragazza 2x 150g w pudełku: Gwatemala, Indonezja
Zestaw dwóch ziarnistych kaw wypalanych w rzemieślniczej palarni na warszawskim Mokotowie, w eleganckim pudełku prezentowym ze złoconym logo Ragazza.
Opis
Zestaw dwóch ziarnistych kaw wypalanych w rzemieślniczej palarni na warszawskim Mokotowie, w eleganckim pudełku prezentowym ze złoconym logo Ragazza. Kawy, które zawiera, są autorsko wypalanymi ziarnami Arabiki z Guatemali oraz z Indonezji, zapewniającymi głębię smaków i bogactwo aromatów niezależnie od metody parzenia.
Skład zestawu:
Kawa Ragazza Guatemala SHB EP Antigua Los Volcanes 150g- malownicze miasteczko Antigua jest kulturalną i historyczną atrakcją kraju. Miasto otoczone jest trzema wulkanami, Agua, Acantenango i Fuego. Warunki klimatyczne i żyzne gleby, plantacje położone na wysokości 1500 m n.p.m. pozwalają na uprawę odmiany Bourbon i Catuai. Rosnąca na zboczach wulkanów, w łagodnym wysokogórskim klimacie kawa dojrzewa powoli nasycając się niepowtarzalnym smakiem. Kawa ta jest uprawiana na niewielkich kilkuhektarowych plantacjach, a to pozwala na ścisłe przestrzeganie najwyższych standardów obróbki, sortowania i suszenia kawy. Kawa uprawiana i obrabiana zgodnie z wymogami certyfikatu PDO. Proponowane metody zaparzania: gabi, chemex, kawiarka, frenchpress. Nuty smakowe: jabłko, karmel, rodzynki, suszona morela, czekolada deserowa
Kawa Ragazza Indonesia Java Jampit Estate 150g- Java nazywana inaczej „Wyspą przypraw” słynie z uprawy między innymi trzciny cukrowej, cynamonu, gałki muszkatołowej i oczywiście kawy. Pierwsze wzmianki o kawie na Indonezji pochodzą z ok. 1699 roku. Kawa pojawiła się wraz z Holendrami i już w 1712 roku zaczęto ja eksportować do Amsterdamu.
Plantacja Jampit Estate, na płaskowyżu Ijen we wschodniej Jawie, została założona w 1900 r. przez holenderskie biuro Administatie Davit Bernie i jest dziś zarządzana przez państwowe przedsiębiorstwo PT Perkebunan Nusantara XII. Gospodarstwo posiada certyfikat UTZ, co zapewnia odpowiedzialne środowiskowo praktyki rolnicze i warunki socjalne na bardzo wysokim poziomie. Wulkan Kawah Ijen, bezpośredni sąsiad plantacji to nie tylko zjawiskowy element krajobrazu. Aktywność góry niezwykle wzbogaciła glebę w minerały, co wpływa na bogaty smak i aromat naparu. Zbiory trwają od czerwca do września. Wiśnie kawy są poddawane dodatkowo procesowi fermentacji, który trwa 36 godzin. Po fermentacji kawa jest myta i płukana. Przed ostatecznym suszeniem i sortowaniem na ziarnach kawy znajduje się około 10% owocni. Nuty smakowe: czekolada, miód, migdał, brzoskwinia, zioła. Polecane metody: aeropress,chemex, gabi, cold brew/drip.
(Uwaga: na życzenie ziarna mogą zostać zmielone - prosimy o wskazanie pożądanego sposobu mielenia przy wyborze wariantu (drobno - do zalewania, po turecku; uniwersalnie - do kawiarki, ekspresu, aeropressu; grubo - do french pressu, chemexu, dripa).
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.