Opis
Dane techniczne
Produkty powiązane
Waimea Sauvignon Blanc to nowozelandzkie białe wino wyprodukowane w winnicy Waimea Estate w regionie Nelson. Dzięki idealnie wyselekcjonowanym, zbieranych wcześnie o poranku owocom szczepu Sauvignon Blanc, wino charakteryzuje się świeżym i orzeźwiającym charakterem.
Grona, które wchodzą w skład Waimea Sauvignon Blanc pochodzą z 6 najlepszych parceli należących do producenta. Fermentacja zachodzi w stalowych kadziach, a po niej następuje czteromiesięczne dojrzewanie wina w celu wydobycia z niego ekspresyjności.
Wino ma jasnosłomkowy kolor z odrobiną zielonkawych refleksów. Nos wypełnia ciepły bukiet zmieszanych ze sobą aromatów owoców tropikalnych, marakui, groszku, limonki oraz kiwi, którym towarzyszy świeża werbena i bazylia. W posmaku znów można wyczuć obfitą świeżość owoców tropikalnych, a także brzoskwiń i moreli. Zakończenie wypełnione jest żywą, lecz zrównoważoną kwasowością.
Waimea Sauvignon Blanc idealnie pasuje do lekkich przystawek wegetariańskich i sałatek. Ponadto dobrze komponuje się z owocami morza, białymi rybami, daniami kuchni tajskiej i sushi.
Waimea Estate to winnica położona w regionie Nelson w Nowej Zelandii nad zatoką Tasmana. Dzięki słonecznym i ciepłym dniom, chłodnym nocom oraz głębokim, kamienistym glebom leżących w niedalekiej odległości od zatoki, wina produkowane w tej winnicy nabierają niezapomnianego charakteru o świeżej, wyrównanej kwasowości z mineralnością i doskonałą koncentracją smaku.
Wino