Wino Terrasse du Diable Les Pallieres Francja 14,5% 0,75l
Winnica z długoletnią tradycją, która uznanie zdobyła dopiero w XIX wieku dzięki zasługom Eugène Raspail.
Opis
Winnica z długoletnią tradycją, która uznanie zdobyła dopiero w XIX wieku dzięki zasługom Eugène Raspail. Posiadłość Les Pallières - Terrasse du Diable obejmuje około 135 hektarów, z czego 25 jest obsadzonych winoroślami, a pozostałe 110 zalesiają sosny oraz dęby. Ich bogate w wapień ziemie wysunięte są na daleką północ, a pole na którym wyrastają 45-letnie krzewy znajdują się około 300 metrów nad poziomem morza.
Wino powstaje z kupażu szczepów 90% Grenache Noir, 5% Mourvèdre oraz 5% Clairette. Owoce zbierane są ręcznie, a fermentacja odbywa się od 25 do maksymalnie 30 dni w kontrolowanej temperaturze, w kadziach betonowych oraz drewnianych. Trunek dojrzewa 20 miesięcy we francuskim dębie, następnie butelkuje się go bez wcześniejszej filtracji. Posiada bardzo dobry potencjał do starzenia - nawet 20 lat.
Terrasse du Diable Les Pallieres charakteryzuje się głęboką czerwoną barwą z fioletowymi refleksami. Aromat otwiera się urzekającymi nutami malin i wiśni, otulonych w lekkim dymie. Na podniebieniu duża soczystość czerwonych owoców łączy się ze słodyczą wiśni w czekoladzie i wyczuwalną nutą ziemi. Wino o dobrej kwasowości oraz aksamitnych taninach, gwarantujące długi, satysfakcjonujący finisz.
Trunek sugeruje się podawać w temperaturze 17 °C. Najlepiej komponuje się z pieczoną wołowiną oraz jagnięciną, tatarem wołowym, wędlinami i deską serów.
Szczegółowe informacje
Kraj pochodzenia | Francja |
Region | Dolina Rodanu |
Apelacja | Gigondas AOC |
Szczep winogron | Grenache Noir, Mourvedre, Clairette |
Kolor | Czerwone |
Rodzaj | Wytrawne |
Pojemność | 0,75l |
Zawartość alkoholu | 14,5% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.