Wino São Matias Reserva Dão 0,75l
Niezwykle eleganckie w swej surowości wino z regionu Dão (środkowa Portugalia). Powstaje z owoców odmian touriga nacional i jaen. Krzewy winne liczą sobie ok. 25 lat i rosną na glebach granitowych, na wysokości 500-550 m n.p.m. Wino ma intrygujący profil, w aromacie sporo kwiatów i ciemnych owoców, które wydają się jednak raczej cierpkie niż słodkie. Mimo 9 miesięcy w beczkach pozostało mu sporo świeżości, choć jest równocześnie dojrzałe i wyważone. Balans ten opiera się nie tyle na harmonii, ile umiejętnie zakomponowanych kontrastach: znajdziemy tu solidne, choć gładkie taniny, nuty beczkowe i korzenne, dużo wdzięcznej kwasowości i fantastyczną mineralność. Podawać do czerwonych mięs, tłustych ryb i serów sezonowanych, najlepiej w temperaturze 16-18°C.





Opis
Niezwykle eleganckie w swej surowości wino z regionu Dão (środkowa Portugalia). Powstaje z owoców odmian touriga nacional i jaen. Krzewy winne liczą sobie ok. 25 lat i rosną na glebach granitowych, na wysokości 500-550 m n.p.m. Warunki te znajdują swoje odzwierciedlenie w smaku i aromacie trunku: mocnym i wyrazistym, choć złagodzonym dzięki dziewięciomiesięcznej maturacji w beczkach z francuskiego dębu. Wino ma atrakcyjny i intrygujący profil, w aromacie sporo kwiatów i ciemnych owoców, które wydają się jednak raczej cierpkie niż słodkie. Nie brak mu świeżości, ale jest równocześnie dojrzałe i wyważone. Jego balans opiera się nie tyle na harmonii, ile umiejętnie zakomponowanych kontrastach: znajdziemy tu solidne, choć gładkie taniny, nuty beczkowe i korzenne, dużo całkiem wdzięcznej kwasowości i fantastyczną mineralność, wyraźną zwłaszcza na finiszu. Podawać do czerwonych mięs, tłustych ryb i serów sezonowanych, najlepiej w temperaturze 16-18°C.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.
* * *
Casa de São Matias położona jest w środkowej Portugalii, w urokliwej miejscowości Tourais. Nazwa winiarni pochodzi od barokowej kaplicy pw. św. Mateusza, wokół której w 1745 roku wybudowano skromną posiadłość. Z jej okien rozciąga się widok na Serra da Estrela, potężne pasmo górskie (najwyższe w Portugalii, przynajmniej kontynentalnej) ze szczytem Torre (Malhão da Estrêla), który sięga 1993 m n.p.m. Widok promieni słońca, które o poranku ślizgają się po wierzchołkach gór, zapiera dech w piersiach. Gdyby zaś tego było mało, wokół winnicy rozciąga się park krajobrazowy, a okoliczne miasteczka i wioski pozwalają bez mrugnięcia okiem cofnąć się w przeszłość o sto i dwieście lat.
Casa de São Matias działa w subregionie Serra da Estrela, który wchodzi w skład apelacji Dão. Co ciekawe, Dão jest najstarszym regionem winiarskim w Portugalii, który na wzór francuski objęto restrykcyjnymi przepisami - miało to miejsce w 1910 roku. Winnice nie stanowią tu wielkich kompleksów rolnych, lecz wydają się swobodnie porozrzucane w przestrzeni niczym rękodzielnicze zabawki, naturalnie wkomponowane w zróżnicowany i atrakcyjny krajobraz. Klimat i warunki do uprawy są trudne; granitowe gleby nie należą do żyznych, lata są upalne i suche, zimy deszczowe i chłodne. Mimo wszystko warunki te pozwalają osiągnąć spektakularne efekty. Wina z Dão mają jasno określony profil, są pełne charakteru, surowe, wyraźnie mineralne. Nie mają krągłości win hiszpańskich ani słodyczy win z południa Włoch - ich atuty sprowadzają się do uczciwej prostoty, asertywności, szorstkiej elegancji. Właściciele Casa de São Matias doskonale to rozumieją: pod okiem Francisca Gonçalvesa, stosunkowo młodego winiarza z imponującym doświadczeniem, rozmiłowanego w Douro, winiarnia produkuje wina z własnych gron, charakterne, autentyczne, bezkompromisowe. Okoliczności są sprzyjające: winnice położone są dość wysoko, powyżej 500 m n.p.m., krzewy winne liczą sobie nawet 25 lat, a w samym procesie winifikacji stosuje się fermentację spontaniczną.
Casa de São Matias należy obecnie do Antónia Vicente Magalhãesa da Silveira Montenegro, potomka wielu ważnych i starych rodów od pokoleń związanych z regionem. W posiadłości wciąż, jak czyniły to poprzednie generacje, piecze się chleb, tłoczy oliwę i wytwarza wino. Ta ciągłość i powtarzalność jest znakiem rozpoznawczym São Matias.
Czym jednak byłaby historia bez swego związku z teraźniejszością i przyszłością? São Matias to hołd złożony tradycji i pamięci, ale też projekt zakładający możliwość dzielenia się nimi z młodszymi pokoleniami, oparty o ideę żywego pomostu między tym, co minione, a XXI stuleciem.
Historia Casa de São Matias ginie gdzieś w pomroce dziejów. W 1745 roku, jak się rzekło, o. Matias de Almeida Ferrão wybudował kaplicę. Pod koniec XVIII i na początku XIX wieku wielką renowację posiadłości przeprowadził niejaki Filipe Xavier de Nápoles. Z dokumentów wynika, że w mniej więcej w tym czasie Casa de São Matias rozpoczęła wyrób oliwy i wina na dużą, niemalże przemysłową skalę. W kolejnych latach posiadłość częstokroć zmieniała właścicieli: przez pewien czas znajdowała się w rękach rodziny Frias, której członkowie wsławili się w wojnie na Półwyspie Iberyjskim (1807-14), następnie przeszła na własność rodziny Albuquerques Vilhena i Garcia de Mascarenhas, potem zaś Silveira Montenegro - znanych producentów win z Douro. Dwudziestowieczne losy Casa de São Matias okazały jeszcze bardziej skomplikowane - dość powiedzieć, że zamieszanych w nie było jeszcze kilka mniejszych i większych rodów, a kwestie praw własności musiano roztrzygać w sądzie. Ostatecznie jednak Casa de São Matias trafiła w ręce rodu da Silveira Montenegro, równie doświadczonego i pełnego pasji, jeśli chodzi o winiarstwo. Przy wsparciu Francisca Gonçalvesa rodzina - a wraz z nim winiarnia - odważnie otwierają nowy rozdział w swej historii.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.