Wino Passerina Terre di Chieti WŁOCHY 13% 0,75l
Wino powstające z bardzo starej odmiany białych winogron, sięgającej rodowodem centralnych Włoch. Passerinę niezmiennie uprawia się przede wszystkim w środkowej Italii, a jej nazwa pochodzi od niewielkich rozmiarów jagód, które są przysmakiem licznych w okolicach wróbli.
Opis
Wino powstające z bardzo starej odmiany białych winogron, sięgającej rodowodem centralnych Włoch. Passerinę niezmiennie uprawia się przede wszystkim w środkowej Italii, a jej nazwa pochodzi od niewielkich rozmiarów jagód, które są przysmakiem licznych w okolicach wróbli. Passerina Terre di Chieti jest doskonałym reprezentantem świeżego wina z Abruzji.
W bukiecie zachwyca owocami egzotycznymi - grejpfrutami, morelami, brzoskwiniami z przyjemnymi niuansami kwiatowymi, przypominającymi wisterię oraz lipę. Na podniebieniu wyczuwalne są cytrusy oraz owoce tropikalne, z dużą dozą mineralności i rześką kwasowością.
Sugeruje się podawać je w towarzystwie przystawek, carpaccio, surowej ryby, skorupiaków, świeżych serów oraz makaronu.
Idealna temperatura podania: od 8 do 10°C
Winiarnia Tenuta Ulisse została założona w 2006 roku, stając się zarazem symbolem renesansu abruzyjskiego wina. Marka jest nowoczesnym wyrazem wielowiekowej tradycji, pasji oraz poświęcenia dla trudnego rzemiosła uprawiania ziemi. Agresywnie zagłębiła się w ogromny potencjał unikalnego terroiru oraz powróciła do starożytnych odmian Abruzzo, wprowadzając niemal zapomniane już szczepy z powrotem do łask. Wielokrotnie nagradzana i ceniona w winiarskim świecie.
Szczegółowe informacje
Kraj pochodzenia | Włochy |
Region | Abruzja |
Szczep winogron | Passerina |
Kolor | Białe |
Rodzaj | Wytrawne |
Pojemność | 0,75l |
Zawartość alkoholu | 13% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.