Wino Mottura Negroamaro Włochy 0,75l
Czerwone wino wytrawne, które produkowane jest w południowej części Apulii już od VI wieku p.n.e.
Opis
Opinie
Dane techniczne
Czerwone wino wytrawne, które produkowane jest w południowej części Apulii już od VI wieku p.n.e. Niezmiennie okres zbiorów winogron do jego wytwarzania przypada na połowę września i tak jak przed latami, tak i teraz, owoce są zrywane ręcznie, a następnie przechodzą skrupulatny proces selekcji.
Mottura Negroamaro charakteryzuje się czerwoną barwą z fioletowymi refleksami. Aromat trwały i bogaty, oferujący nuty dojrzałych czerwonych owoców, lukrecji oraz kompozycję przypraw. Na podniebieniu wino jest harmonijne, świeże i wyróżnia się doskonałymi, dobrze zbalansowanymi taninami.
Najlepiej serwować je z czerwonym mięsem, pieczenią oraz dziczyzną.
Historia marki Mottura sięga początków roku 1927, kiedy to Pasquale Mottura powziął nową decyzję i wytyczył ścieżki, które związane były z jego rozległymi winnicami. Niemal sto lat oraz cztery pokolenia później, za sprawą dużego zaangażowania wielu osób oraz przede wszystkim - pasji i miłości do uprawianej ziemi, Mottura jest firmą wiodącą w Salento. Co więcej, uważa się, że osiągnęła doskonałość w dziedzinie produkcji win gatunkowych.
Siedziba marki znajduje się w Tuglie, jest to małe miasteczko w południowym Salento. Posiadłość z XIX wieku zachowała swój barokowy charakter. To właśnie w tym miejscu odbywa się dojrzewanie win w dębowych beczkach. Mottura łączy w swojej filozofii szacunek do tradycji, nowoczesne technologie oraz bogate doświadczenie.
Wino
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.