Wino Clos Montblanc Únic Trepat Conca de Barberà 0,75l

Dostępność: Spodziewana dostawa
Cena: 73,00 zł 73.00
Cena netto: 59,35 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Wino Clos Montblanc Únic Trepat to wino organiczne z zachodniej Katalonii, wytwarzane z typowo regionalnej odmiany winogron - trepat. Powstaje w jednej z nowocześniejszych winiarni w regionie pod okiem doświadczonego enologa Josepa Vadríego. Owoce pochodzą z ekologicznych winnic, zbierane są ręcznie pod koniec października, a następnie starannie selekcjonowane. Fermentacja zachodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej, przed zabutelkowaniem wino starzone jest w dębowych beczkach.

Wino Clos Montblanc Únic Trepat cechuje głęboko czerwona, ciemnowiśniowa barwa, nos pełen jest ziół (tymianek, rozmaryn) i wonnych, łagodnych przypraw korzennych (cynamon, czarny pieprz). Odczucie w ustach jest pełne, harmonijne, złożone; wino jest wyraziste i dosyć skoncentrowane, ale nie ciężkie; ma dobrą podbudowę kwasową i mineralną. Pozostawia długi, balsamiczny posmak. Polecane szczególnie do czerwonych mięs i dań z grilla. Przed rozlaniem do kieliszków wskazana dekantacja.

Winiarnia Clos Montblanc zlokalizowana jest w gminie Barberà de la Conca w prowincji Tarragona. W najbliższej odległości znajdują się dwa miejsca o znaczeniu symbolicznym, ważnym dla dziejów Katalonii. Mowa o miasteczku Montblanc, istniejącym na miejscu dawnych rzymskich osad (początki samego osadnictwa w regionie sięgają co najmniej epoki paleolitycznej) i znanym ze swych średniowiecznych fortyfikacji, a także o klasztorze Najświętszej Marii Panny w Poblet, który ufundowany został w połowie XII wieku przez hrabiego Barcelony Ramona Berenguera IV i uchodzi obecnie za pierwowzór opactwa cysterskiego w Hiszpanii.

W powietrzu unosi się tu zapach historii, a cysterski etos pracy widać jeszcze w postawie miejscowej ludności, przyzwyczajonej do codziennego wysiłku i nieustannie dążącej do udoskonalenia tego, co wytwarza.

Wina Clos Montblanc powstają zarówno ze szczepów typowo lokalnych (tempranillo, grenache), jak i obcych, przeszczepionych na lokalny grunt (merlot, cabernet sauvignon, syrah). Właśnie symbioza swojskiego z obcym stanowi o charakterze tych win: białe łączą w sobie tradycyjną hiszpańską odmianę macabeo z chardonnay i sauvignon blanc, uzyskując tym samym odpowiednią harmonię i balans, różowe zaś tworzone są z odmian takich jak tempranillo, merlot, cabernet i pinot noir, poddanych procesowi fermentacji zwanego fermentacją kaskadową.

W piwnicach Clos Montblanc znajduje się najnowocześniejszy sprzęt do winifikacji, obejmujący m.in. stalowe zbiorniki i zbiorniki izotermalne, dwie prasy hydrauliczne i jedną prasę pneumatyczną z membraną. Maturacja zachodzi w 1,3 tys. beczek i tonneaux pochodzących z Francji, Ameryki i Węgier. Nad całością czuwa enolog Josep Vadrí, który może się pochwalić bogatym doświadczeniem zebranym m.in. we Francji, Chile i Australii. Winom swego wyrobu nadaje on niepowtarzalny sznyt, który cechują szacunek i głębokie zrozumienie dla poszczególnych odmian, a także odpowiedni dobór technik starzenia trunku, tak aby każdorazowo uwolnić cały jego potencjał.

W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.

Szczegółowe informacje

Kraj pochodzenia Hiszpania
Region Tarragona
Apelacja DO Conca de Barberà
Szczep winogron 100% trepat
Kolor Czerwone
Rodzaj Wytrawne
Pojemność 0,75l

Opinie o produkcie (0)

Waluty
Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium