Wino Clos Montblanc Únic Syrah Conca de Barberà 0,75l
Czerwone wino wytrawne z zachodniej Katalonii. Powstaje w jednej z nowocześniejszych winiarni w regionie pod okiem niezwykle doświadczonego enologa Josepa Vadríego. Dojrzewa w beczkach przez 9 do 12 miesięcy. Głęboko wiśniowa barwa, w aromacie czarne owoce, przyprawy korzenne i nuty beczkowe - szlachetne drewno, skóra, wanilia, ocet balsamiczny. W smaku mięsiste, mocne, na finiszu dosyć pikantne. Polecane szczególnie do dań z grilla.
Opis
Clos Montblanc Únic Syrah Conca de Barberà to czerwone wino wytrawne z zachodniej Katalonii. Powstaje w jednej z nowocześniejszych winiarni w regionie. Krzewy winne rosną na glebach głównie wapiennych. Owoce zbierane są w październiku, fermentacja zachodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 25-28°C. Przed zabutelkowaniem wino dojrzewa w beczkach przez 9 do 12 miesięcy.
Clos Montblanc Únic Syrah Conca de Barberà cechuje głęboko wiśniowa barwa. W aromacie czarne owoce, przyprawy korzenne i nuty beczkowe - szlachetne drewno, skóra, wanilia, ocet balsamiczny. W smaku wino jest mięsiste, mocne, na finiszu dosyć pikantne. Polecane szczególnie do dań z grilla.
Winiarnia Clos Montblanc zlokalizowana jest w gminie Barberà de la Conca w prowincji Tarragona. W najbliższej odległości znajdują się dwa miejsca o znaczeniu symbolicznym, ważnym dla dziejów Katalonii. Mowa o miasteczku Montblanc, istniejącym na miejscu dawnych rzymskich osad (początki samego osadnictwa w regionie sięgają co najmniej epoki paleolitycznej) i znanym ze swych średniowiecznych fortyfikacji, a także o klasztorze Najświętszej Marii Panny w Poblet, który ufundowany został w połowie XII wieku przez hrabiego Barcelony Ramona Berenguera IV i uchodzi obecnie za pierwowzór opactwa cysterskiego w Hiszpanii.
W powietrzu unosi się tu zapach historii, a cysterski etos pracy widać jeszcze w postawie miejscowej ludności, przyzwyczajonej do codziennego wysiłku i nieustannie dążącej do udoskonalenia tego, co wytwarza.
Wina Clos Montblanc powstają zarówno ze szczepów typowo lokalnych (tempranillo, grenache), jak i obcych, przeszczepionych na lokalny grunt (merlot, cabernet sauvignon, syrah). Właśnie symbioza swojskiego z obcym stanowi o charakterze tych win: białe łączą w sobie tradycyjną hiszpańską odmianę macabeo z chardonnay i sauvignon blanc, uzyskując tym samym odpowiednią harmonię i balans, różowe zaś tworzone są z odmian takich jak tempranillo, merlot, cabernet i pinot noir, poddanych procesowi fermentacji zwanego fermentacją kaskadową.
W piwnicach Clos Montblanc znajduje się najnowocześniejszy sprzęt do winifikacji, obejmujący m.in. stalowe zbiorniki i zbiorniki izotermalne, dwie prasy hydrauliczne i jedną prasę pneumatyczną z membraną. Maturacja zachodzi w 1,3 tys. beczek i tonneaux pochodzących z Francji, Ameryki i Węgier. Nad całością czuwa enolog Josep Vadrí, który może się pochwalić bogatym doświadczeniem zebranym m.in. we Francji, Chile i Australii. Winom swego wyrobu nadaje on niepowtarzalny sznyt, który cechują szacunek i głębokie zrozumienie dla poszczególnych odmian, a także odpowiedni dobór technik starzenia trunku, tak aby każdorazowo uwolnić cały jego potencjał.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.
Szczegółowe informacje
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Region | Tarragona |
Apelacja | DO Conca de Barberà |
Szczep winogron | 100% syrah |
Kolor | Czerwone |
Rodzaj | Wytrawne |
Pojemność | 0,75l |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.