Wino Clos Montblanc Masia les Comes Conca de Barberà 0,75l

Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Cena: 93,00 zł 93.00
Cena netto: 75,61 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Wino Clos Montblanc Masia les Comes to wino organiczne z zachodniej Katalonii. Powstaje ze szczepów cabernet sauvignon (70%) i merlot (30%) w jednej z nowocześniejszych winiarni w regionie pod okiem doświadczonego enologa Josepa Vadríego. Owoce pochodzą z rodzinnych winnic producenta, krzewy rosną na glebach glniastych na wysokości ok. 700 m n.p.m. Zbiory przypadają na październik, fermentacja zachodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 25-28°C. Po maceracji, a przed zabutelkowaniem, wino dojrzewa w beczkach przez 18 miesięcy.

Wino Clos Montblanc Masia les Comes charakteryzuje purpurowa, bardzo czysta, połyskliwa barwa. Aromat jest bogaty i złożony, na pierwszy plan wybijają się nuty tytoniu, czarnych owoców, kawy i wędzonki. W ustach wino jest pełne, masywne, okrągłe; wyróżnia się dobrze zakomponowaną strukturą i długim, niezwykle trwałym finiszem. Wspaniale podkreśli smak czerwonych mięs, dziczyzny i serów sezonowanych.

Winiarnia Clos Montblanc zlokalizowana jest w gminie Barberà de la Conca w prowincji Tarragona. W najbliższej odległości znajdują się dwa miejsca o znaczeniu symbolicznym, ważnym dla dziejów Katalonii. Mowa o miasteczku Montblanc, istniejącym na miejscu dawnych rzymskich osad (początki samego osadnictwa w regionie sięgają co najmniej epoki paleolitycznej) i znanym ze swych średniowiecznych fortyfikacji, a także o klasztorze Najświętszej Marii Panny w Poblet, który ufundowany został w połowie XII wieku przez hrabiego Barcelony Ramona Berenguera IV i uchodzi obecnie za pierwowzór opactwa cysterskiego w Hiszpanii.

W powietrzu unosi się tu zapach historii, a cysterski etos pracy widać jeszcze w postawie miejscowej ludności, przyzwyczajonej do codziennego wysiłku i nieustannie dążącej do udoskonalenia tego, co wytwarza.

Wina Clos Montblanc powstają zarówno ze szczepów typowo lokalnych (tempranillo, grenache), jak i obcych, przeszczepionych na lokalny grunt (merlot, cabernet sauvignon, syrah). Właśnie symbioza swojskiego z obcym stanowi o charakterze tych win: białe łączą w sobie tradycyjną hiszpańską odmianę macabeo z chardonnay i sauvignon blanc, uzyskując tym samym odpowiednią harmonię i balans, różowe zaś tworzone są z odmian takich jak tempranillo, merlot, cabernet i pinot noir, poddanych procesowi fermentacji zwanego fermentacją kaskadową.

W piwnicach Clos Montblanc znajduje się najnowocześniejszy sprzęt do winifikacji, obejmujący m.in. stalowe zbiorniki i zbiorniki izotermalne, dwie prasy hydrauliczne i jedną prasę pneumatyczną z membraną. Maturacja zachodzi w 1,3 tys. beczek i tonneaux pochodzących z Francji, Ameryki i Węgier. Nad całością czuwa enolog Josep Vadrí, który może się pochwalić bogatym doświadczeniem zebranym m.in. we Francji, Chile i Australii. Winom swego wyrobu nadaje on niepowtarzalny sznyt, który cechują szacunek i głębokie zrozumienie dla poszczególnych odmian, a także odpowiedni dobór technik starzenia trunku, tak aby każdorazowo uwolnić cały jego potencjał.

W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.

Szczegółowe informacje

Kraj pochodzenia Hiszpania
Region Tarragona
Apelacja DO Conca de Barberà
Szczep winogron 70% cabernet sauvignon, 30% merlot
Kolor Czerwone
Rodzaj Wytrawne
Pojemność 0,75l
Zawartość alkoholu 14,5%

Opinie o produkcie (0)

Waluty
Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium