Wino Clos Montblanc Castell Catalunya Rosat 0,75l
Wino różowe z zachodniej Katalonii. Powstaje ze szczepu grenache w jednej z nowocześniejszych winiarni w regionie pod okiem doświadczonego enologa Josepa Vadríego. Barwa porzeczkowa, w aromacie moc świeżych, czerwonych owoców. Odczucie w ustach pełne, bogate, kompletne; winu nie brak młodzieńczej soczystości, czuć dojrzałe owoce i sporo naturalnej słodyczy. Polecane do ryb, białych mięs, łagodnych serów i jako aperitif.
Opis
Wino Clos Montblanc Castell Catalunya Rosat to wino różowe pochodzące z zachodniej Katalonii. Powstaje ze szczepu grenache w jednej z nowocześniejszych winiarni w regionie. Krzewy winne uprawiane uprawiane są w gminie Conca de Barberà. Owoce zbierane są we wrześniu i październiku. Fermentacja zachodzi w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Clos Montblanc Castell Catalunya Rosat charakteryzuje atrakcyjna, porzeczkowa barwa. Aromat jest bardzo czysty i kuszący, czuć moc świeżych, czerwonych owoców. Odczucie w ustach jest pełne, bogate, kompletne; winu nie brak młodzieńczej soczystości, dominują dojrzałe owoce i sporo naturalnej słodyczy. Polecane do ryb, białych mięs, łagodnych serów i jako aperitif.
Winiarnia Clos Montblanc zlokalizowana jest w gminie Barberà de la Conca w prowincji Tarragona. W najbliższej odległości znajdują się dwa miejsca o znaczeniu symbolicznym, ważnym dla dziejów Katalonii. Mowa o miasteczku Montblanc, istniejącym na miejscu dawnych rzymskich osad (początki samego osadnictwa w regionie sięgają co najmniej epoki paleolitycznej) i znanym ze swych średniowiecznych fortyfikacji, a także o klasztorze Najświętszej Marii Panny w Poblet, który ufundowany został w połowie XII wieku przez hrabiego Barcelony Ramona Berenguera IV i uchodzi obecnie za pierwowzór opactwa cysterskiego w Hiszpanii.
W powietrzu unosi się tu zapach historii, a cysterski etos pracy widać jeszcze w postawie miejscowej ludności, przyzwyczajonej do codziennego wysiłku i nieustannie dążącej do udoskonalenia tego, co wytwarza.
Wina Clos Montblanc powstają zarówno ze szczepów typowo lokalnych (tempranillo, grenache), jak i obcych, przeszczepionych na lokalny grunt (merlot, cabernet sauvignon, syrah). Właśnie symbioza swojskiego z obcym stanowi o charakterze tych win: białe łączą w sobie tradycyjną hiszpańską odmianę macabeo z chardonnay i sauvignon blanc, uzyskując tym samym odpowiednią harmonię i balans, różowe zaś tworzone są z odmian takich jak tempranillo, merlot, cabernet i pinot noir, poddanych procesowi fermentacji zwanego fermentacją kaskadową.
W piwnicach Clos Montblanc znajduje się najnowocześniejszy sprzęt do winifikacji, obejmujący m.in. stalowe zbiorniki i zbiorniki izotermalne, dwie prasy hydrauliczne i jedną prasę pneumatyczną z membraną. Maturacja zachodzi w 1,3 tys. beczek i tonneaux pochodzących z Francji, Ameryki i Węgier. Nad całością czuwa enolog Josep Vadrí, który może się pochwalić bogatym doświadczeniem zebranym m.in. we Francji, Chile i Australii. Winom swego wyrobu nadaje on niepowtarzalny sznyt, który cechują szacunek i głębokie zrozumienie dla poszczególnych odmian, a także odpowiedni dobór technik starzenia trunku, tak aby każdorazowo uwolnić cały jego potencjał.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.