Opis
Dane techniczne
Produkty powiązane
Wino z jednego z najsłynniejszych francuskich regionów winiarskich - Bordeaux. Powstaje z kupażu szczepów Merlot (85%), Cabernet Franc (10%) oraz Cabernet Sauvignon (5%).
Charakteryzuje się piękną rubinową barwą z wiśniowymi refleksami. Jego aromat jest niezwykle świeży, delikatny z dużą zawartością owoców - przede wszystkim malin, czarnej porzeczki, wiśni i borówki. Po chwilowym napowietrzeniu pojawiają się również lekkie akcenty mineralne i kwiatowe, prowadzące do tonów dymnych i drzewnych. Na podniebieniu odznacza się dobrą strukturą i wyczuwalnymi taninami.
Polecany do serwowania do dań z czerwonego mięsa lub potraw z makaronami.
Historia winnicy Chateau des Annereaux sięga XIV wieku, ale potomkowie tej marki, czyli ród Annereau do dziś nieprzerwanie wykorzystuje potencjał ziemi swoich przodków. Pierwsza wzmianka o tym nazwisku w zapisach Lalande en Poumeyrou pojawiła się w 1390 roku w oficjalnym dokumencie sporządzonym w języku gaskońskim. Wiek XIX to z kolei niezmienna walka z filokserą, czyli owadem pustoszącym winnice. Rodzinna marka wyszła jednak z niej zwycięsko i niedługo wkrótce została nagrodzona Złotym Medalem Comic Viticole et Agricole de Libourne. Współcześnie Chateau des Annereaux szczyci się ekologicznym podejściem w swoich uprawach, dba o jakość swojego terroir i oferuje miłośnikom swoich win trunki o doskonałym smaku i aromacie.
Wino