Menu
Szukaj
Koszyk

Wino Brunello di Montalcino Pianrosso Włochy 0,75l

Wino klasy premium, produkowane na skutek starannej selekcji owoców z winnicy Pianrosso (pozyskiwane są stamtąd także winogrona do serii Brunello Riserva).

Przejdź do pełnego opisu
531,90 zł
Producent: Ciacci Piccolomini d'Aragona (przejdź do produktów)
Dostępność:
Oczekujemy na dostawę

Opis

Opinie

Dane techniczne

Wino klasy premium, produkowane na skutek starannej selekcji owoców z winnicy Pianrosso (pozyskiwane są stamtąd także winogrona do serii Brunello Riserva). Posiadłość obejmuje niemal 12 hektarów i cechuje się średnioziarnistą glebą, z dobrym poziomem zawartości margla. Winorośle nasadzone są na wysokości od 240 do 360 metrów n.p.m. Brunello di Montalcino powstaje wyłącznie ze szczepu Sangiovese. Fermentacja winogron odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej oraz kadziach ze szkła i betonu. Czas leżakowania wynosi około 36 miesięcy w beczkach ze slawońskiego dębu. Wino finiszowane jest dodatkowych 8 miesięcy w butelkach, zanim trafi do sprzedaży.

Trunek charakteryzuje się rubinowo-czerwoną barwą z refleksami w kolorze granatu. Bukiet jest intensywny, niezwykle złożony. Nuty owocowe oraz pikantnych przypraw doskonale się uzupełniają, tworząc rozgrzewającą mieszankę zachęcającą do degustacji. Na podniebieniu harmonijne. Równowaga między wyraźnymi taninami, kwasowością a pikanterią składa się na eleganckie wrażenia. Wino ma dobry potencjał do wieloletniego dojrzewania.

Brunello di Montalcino poleca się otworzyć i napowietrzyć godzinę przed podaniem. Dobrze podkreśli smak pieczonego mięsa (szczególnie dziczyzny). Sprawdzi się również w połączeniu z dojrzałymi serami.

W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem w celu ustalenia dostępności.

Wino

Kraj pochodzenia Włochy
Region Toskania
Szczep winogron Sangiovese
Kolor Czerwone
Rodzaj Wytrawne
Pojemność 0,75 l
5.00
Liczba ocen: 2663
Oceń i opisz