Wino Brunello di Montalcino Pianrosso Włochy 0,75l
Wino klasy premium, produkowane na skutek starannej selekcji owoców z winnicy Pianrosso (pozyskiwane są stamtąd także winogrona do serii Brunello Riserva).
Opis
Opinie
Dane techniczne
Wino klasy premium, produkowane na skutek starannej selekcji owoców z winnicy Pianrosso (pozyskiwane są stamtąd także winogrona do serii Brunello Riserva). Posiadłość obejmuje niemal 12 hektarów i cechuje się średnioziarnistą glebą, z dobrym poziomem zawartości margla. Winorośle nasadzone są na wysokości od 240 do 360 metrów n.p.m. Brunello di Montalcino powstaje wyłącznie ze szczepu Sangiovese. Fermentacja winogron odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej oraz kadziach ze szkła i betonu. Czas leżakowania wynosi około 36 miesięcy w beczkach ze slawońskiego dębu. Wino finiszowane jest dodatkowych 8 miesięcy w butelkach, zanim trafi do sprzedaży.
Trunek charakteryzuje się rubinowo-czerwoną barwą z refleksami w kolorze granatu. Bukiet jest intensywny, niezwykle złożony. Nuty owocowe oraz pikantnych przypraw doskonale się uzupełniają, tworząc rozgrzewającą mieszankę zachęcającą do degustacji. Na podniebieniu harmonijne. Równowaga między wyraźnymi taninami, kwasowością a pikanterią składa się na eleganckie wrażenia. Wino ma dobry potencjał do wieloletniego dojrzewania.
Brunello di Montalcino poleca się otworzyć i napowietrzyć godzinę przed podaniem. Dobrze podkreśli smak pieczonego mięsa (szczególnie dziczyzny). Sprawdzi się również w połączeniu z dojrzałymi serami.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem w celu ustalenia dostępności.
Wino
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.