Wino Brunelli Valpolicella Classico Ripasso 0,75l
Treściwe wino o bogatej strukturze, cechujące się złożonym aromatem dżemu jeżynowego, dojrzałych owoców, przypraw korzennych, wanilii i kakao. Produkowane w technologii ripasso, która polega na wywołaniu fermentacji wtórnej poprzez wykorzystanie wytłoków po szlachetnym amarone. Solidnie zbudowane i bardzo harmonijne, nie bez powodu nazywane "małym amarone", sprawdzi się wyśmienicie jako dodatek do czerwonych mięs, ale też wino kontemplacyjne w przystępnej cenie.
Opis
Brunelli Valpolicella Classico Ripasso to treściwe wino o bogatej strukturze, wyróżniające się złożonym aromatem dżemu jeżynowego, dojrzałych owoców, przypraw korzennych, wanilii i kakao. Produkowane w technologii ripasso, która polega na wywołaniu fermentacji wtórnej poprzez wykorzystanie sfermentowanych wytłoków po szlachetnym amarone. Wino stanowi kupaż trzech typowych dla apelacji odmian winogron z przewagą szczepu corvina veronese. Winnice położone są na terenie gminy San Pietro in Cariano, krzewy rosną na glebach wapiennych.
Brunelli Valpolicella Classico Ripasso to wino solidnie zbudowane i bardzo harmonijne. Nie bez powodu nazywane "małym amarone", sprawdzi się wyśmienicie jako dodatek do czerwonych mięs, dziczyzny i serów dojrzewających, ale też wino kontemplacyjne w przystępnej cenie.
Wyróżnienie: 93/100 wg Jamesa Sucklinga (2016).
Kolor: intensywnie rubinowy. Zapach: bogaty i trwały z nutami czarnej porzeczki, dżemu jeżynowego, świeżej śliwki, wanilii, dojrzałych owoców, przypraw korzennych, wanilii i kakao. Smak: okrągły i tęgi; wino stanowi modelowy przykład równowagi między owocową świeżością a beczkową dojrzałością, długo też utrzymuje się na podniebieniu. Finisz: długi, owocowo-korzenny.
Podawać w temperaturze 18°C.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.