Wino Baron de Ley Rioja Hiszpania 0,75l
Białe wino hiszpańskie o wytrawnym, aromatycznym profilu. Produkowane jest z kupażu szczepów Malvasia oraz Viura, które zapewniają owocowy charakter oraz intensywny bukiet.
Opis
Opinie
Dane techniczne
Białe wino hiszpańskie o wytrawnym, aromatycznym profilu. Produkowane jest z kupażu szczepów Malvasia oraz Viura, które zapewniają owocowy charakter oraz intensywny bukiet. Fermentację przeprowadza się w 100% kontrolowanej temperaturze, w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Wino wyróżnia się połyskliwą, jasnożółtą barwą. Zielone refleksy urozmaicają efekty wizualne w kieliszku. Wyrazisty aromat oferuje nuty egzotycznych owoców - w tym melona, guawy oraz papai. W tle wyczuwalne także zioła. Niuanse estragonu oraz akcenty kopru pogłębiają walory degustacyjne. Na podniebieniu świeże i dobrze zrównoważone. Owocowy, pełen chrupkości finisz zachęca do dalszej degustacji.
Baron de Ley Rioja najlepiej serwować z sałatkami z owocami morza oraz z daniami rybnymi.
Marka Baron De Ley powstała na miejscu dawnego klasztoru, który w 1548 roku został wzniesiony przez hrabiego Eguia jako zamkowa twierdza. W późniejszych latach nastąpiła wymiana handlowa, w konsekwencji której właścicielem posiadłości został Zakon Benedyktynów. To właśnie duchowni rozpoczęli uprawę winorośli i udoskonalili proces fermentacji wina w dębowych kadziach. Era benedyktyńska zakończyła się w 1836 roku, kiedy posiadłość została skonfiskowana i już kilka lat później otrzymał ją za zasługi generał Martin Zurbano. Niedługo się nią nacieszył, ponieważ w 1844 roku przegrał zamek w karty z francuskim hrabią. Na skutek kolejnych splotów losu, wreszcie w latach 80-tych majątek został przejęty przez rodzinę Baron de Ley, która sprawuje nad nim pieczę do dzisiaj.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem.
Wino
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.