Wino Antinori Tignanello Toscana I.G.T. Włochy 0,75l
Historia tzw. supertoskanów zaczyna się w Santa Cristina, gdzie Antinori Tignanello Toscana I.G.T. powstaje jako kupaż 85% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon i 5% Cabernet Franc. To wino jest zachwycającą podróżą po Toskanii, dostępną na wyciągnięcie ręki.
Opis
Tignanello Toscana I.G.T. to znane, dostojne i wielkie wino czerwone od rewelacyjnego producenta. To włoskie wino ma rubinową, intensywną barwę z akcentami fioletu. W nosie to toskańskie wino jest intensywnie aromatyczne, w nutami czerwonych owoców, porzeczek, skóry i słodkich przypraw. Wyprodukowane z sangiovese, cabernet franc i cabernet sauvignon, jest obfite, złożone, z wyczuwalnymi na podniebieniu taninami i dębową strukturą. Wino ma niespotykany charakter i osobowość, potwierdzając to długim, pięknym finiszem.
Tignanello było pierwszym winem ze szczepu Sangiovese dojrzewającym w barriques, pierwszym współczesnym czerwonym winem zmieszanym z nietradycyjnymi dla Toskanii odmianami (szczególnie Cabernet) i jednym z pierwszych czerwonych win w regionie Chianti Classico, które nie zawerało białych odmian winogron. Tignanello to kamień milowy. Obecnie jest produkowane ze szczepów Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.
Opinie o winie Antinori Tignanello Toscana I.G.T.
„ Bardzo aromatyczne - dużo kwiatów, takich jak kwiaty wiśni i róże, w połączeniu z porzeczkami i jeżynami. Bardzo drobne taniny i głębia. Soczysty i bardzo, bardzo długi finisz. Czysty i wyrafinowany. Dużo owoców jagodowych. Wino pokazuje wyrafinowany i powściągliwy styl.” - James Suckling
Winnica Antinori
Antinori to firma winiarska z siedzibą w Toskanii, która jest jedną z największych i najbardziej znanych we Włoszech. Główna działalność przypada na region Chianti Classico, chociaż firma ma udziały w różnych krajach, a rocznie produkuje około 20 milionów butelek na 150 etykietach.
Historia domu sięga XIV wieku, po tym jak tkacze jedwabiu przenieśli się do Florencji i zaczęli uprawiać winorośl. W 1900 roku Antinori dodał do swojego portfolio winnicę Tignanello, a Niccolò Antinori i jego syn Piero zaczęli eksperymentować z niespotykanymi wówczas technikami produkcji wina i odmianami winogron. Pierwszy rocznik Tignanello został wydany w 1971 roku.
Opactwo Badia a Passignano w Sambuca Val di Pesa było miejscem winnic od co najmniej 1000 lat i ma 56 ha (140 akrów) obsadzonych głównie w Sangiovese z odrobiną nasadzeń Cabernet Sauvignon i Syrah. Produkuje się tam jedno wino klasyfikowane jako Chianti Classico Gran Selezione. Winnica Pèppoli znajduje się trzy mile na północny wschód od Tignanello i ma 50 ha (124 akrów) winorośli.
Nagrody: Antinori Tignanello Toscana I.G.T.
James Suckling – 96/100
Vinous – 97/100
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem.
Szczegółowe informacje
Kraj pochodzenia | Włochy |
Region | Toskania |
Apelacja | IGT Toscana |
Klasyfikacja | Jakościowe |
Szczep winogron | Sangiovese , Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc |
Kolor | Czerwone |
Rodzaj | Wytrawne |
Pojemność | 0,75 l |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.