Wino Anterra Nero D'avola Włochy 0,75l
Czerwone wino wytrawne, produkowane w samym sercu Sycylii.
Opis
Czerwone wino wytrawne, produkowane w samym sercu Sycylii. Wytwarzane ze szczepu Nero d’Avola, który prawdopodobnie został odkryty w tym regionie. Jest to obecnie jedna z najbardziej popularnych odmian w południowych Włoszech. Miejscowi nazywają ją ,,Principe Sicilliano", czyli sycylijskim księciem. Zbiory przypadają na połowę września, a selektywnie wybrane owoce są odszypułkowane i fermentowane ze skórkami przez 68 dni. Następnie wino dojrzewa przez 6 miesięcy we francuskich beczkach, zanim zostanie zabutelkowane.
Anterra Nero D'avola charakteryzuje się głęboką, rubinową barwą z przyjemnymi dla oka refleksami fioletu. Otwiera się pełnym intensywności bukietem porzeczek, dzikich jagód i przypraw. Na podniebieniu jest aksamitne i miękkie, z wyraźnym owocowym profilem.
Poleca się serwować je dla podkreślenia smaku makaronów, czerwonego mięsa, międzynarodowych kuchni i długo dojrzewających serów.
Nazwa Anterra oznacza po włosku ,,starożytną krainę" i nawiązuje do bogatej historii uprawy winorośli na półwyspie. Wino będące filarem handlu od wieków w tym kraju, było powodem do doskonalenia rzemiosła i zgłębienia wiedzy na temat pielęgnacji owoców oraz ich przetwarzania. Korzystając z ogromnego doświadczenia swoich przodków, właściciele Anterry uczynili produkcję wina swego rodzaju formą sztuki.
Szczegółowe informacje
Kraj pochodzenia | Włochy |
Region | Sycylia |
Szczep winogron | Nero d'Avola |
Kolor | Czerwone |
Rodzaj | Wytrawne |
Pojemność | 0,75l |
Zawartość alkoholu | 12,5% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.