Whisky Nikka Pure Malt Black 43% 0,5l
Japońska whisky, której kremowy, owocowy smak został nagrodzony 95 punktami w rankingu Jima Murray'a. Powstała z kupażu destylatów z Yoichi oraz Miyagikyo. Po single malcie z pierwszej destylarni nabrała torfowego, dymnego charakteru, z kolei obecność drugiego uzupełniła ją nutami subtelnych, słodkich owoców.
Opis
Japońska whisky, której kremowy, owocowy smak został nagrodzony 95 punktami w rankingu Jima Murray'a. Powstała z kupażu destylatów z Yoichi oraz Miyagikyo. Po single malcie z pierwszej destylarni nabrała torfowego, dymnego charakteru, z kolei obecność drugiego uzupełniła ją nutami subtelnych, słodkich owoców.
Oznaczenie trunków za pomocą kolorów przez japońskiego producenta, pomaga lepiej zidentyfikować profile whisky. Czarny, czerwony i biały różnią się proporcjami destylatów. Whisky oznaczona kolorem czerwonym jest najłagodniejsza. Jej smak można scharakteryzować jako lekko słodki, delikatny. Kolor biały towarzyszy trunkom mocno torfowym i ostrym. Czarnym kolorem oznacza się whiskies znajdujące się gdzieś po środku, które mają idealnie wyważone proporcje pomiędzy delikatnymi, a intensywnie torfowymi wrażeniami.
Aromat Nikka Pure Malt Black można najtrafniej określić jako ziemisty, z czekoladowymi akcentami i torfowym dymem. Na języku pozostawia kompozycję z dojrzałych jagód, toffi, wanilii i czekoladowych wiórków. Finisz tej whisky jest bogaty i intensywny.
Destylarnia Nikka od zawsze istniała na skrzyżowaniu kultur, między Wschodem a Zachodem, między naturą a kulturą, tradycją a innowacją. Firmę założył Masataka Taketsuru, nazywany ojcem japońskiej whisky.
Whiskies marki Nikka są nieco bardziej szkockie, niż te reprezentowane przez inne firmy z kraju kwitnącej wiśni, co jednak nie oznacza wcale odtwórczej imitacji. To właśnie Nikka odpowiada za boom na rynku japońskich whiskies, kiedy to - w 2001 roku - produkt destylarni Yoichi otrzymał pierwsze miejsce i tytuł "najlepszego z najlepszych" w ślepym teście zorganizowanym przez periodyk "Whisky Magazine". Był to pierwszy przypadek w historii, gdy tytuł ten przypadł producentowi spoza Szkocji.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,5l |
pochodzenie | Japonia |
vol. | 43% |
Nuty degustacyjne | torf, jagody, wanilia, czekolada, |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.