Whisky Jameson Black Barrel 40% 0,7 l

Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Cena: 149,00 zł 149.00
Cena netto: 121,14 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.9
Producent: John Jameson & Son
Kod produktu: Z6AD1-605DB

Opis

5 powodów, dla których warto kupić whisky Jameson Black Barrel

1. Zdobyła tytuł najlepszej irlandzkiej whisky na International Whisky Competition w 2015 roku.

2. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do wyrafinowanych koktajli, jak i do picia na kostkach lodu.

3. Jest subtelna i kremowa, a dodatkowo zachwyca oryginalnymi aromatami kokosa, nektarynki, słodkich orzechów, płatków zbożowych oraz wyrazistych przypraw.

4. Została starannie skomponowana z trzykrotnie destylowanych kondensatów słodowych i zbożowych, które leżakowały przez co najmniej 4 lata w podwójnie opalanych beczkach z dębu amerykańskiego.

5. Emanuje niezwykłym charakterem i mocą.

 

Jameson, czyli irlandzka marka z bogatą historią i tradycjami

Historia słynnej marki Jameson sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy Szkot John Jameson rozpoczął w Dublinie produkcję doskonałej irlandzkiej whisky, otwierając w 1780 roku gorzelnię o nazwie Bow Street Distillery. 30 lat później jej nazwa została zmieniona na Jameson Distillery, a tereny zakładu znacznie się rozrosły.

W 1971 roku destylarnia została zamknięta (dzisiaj pełni funkcję muzeum), a produkcję przeniesiono do Midleton Distillery w hrabstwie Cork. Powstała ona na skutek współpracy  firm John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son, które utworzyły Irish Distillers Group.

Pomimo zmian, jakie nastąpiły na przestrzeni wieków, unikalna receptura whisky Jameson została zachowana, a destylarnia wciąż słynie z wytwarzania trunków najwyższej jakości.

 

Jęczmień słodowany i niesłodowany oraz beczki podwójnie opalane węglem

Jameson to whisky typu blend: mieszanka whisky pot still z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego z whisky zbożową. Ziarna jęczmienia, które wykorzystuje się w produkcji, są uprawiane w Irlandii, a woda czerpana jest z rzeki Dungourney.

Irlandzkie destylaty charakteryzują się tym, że są poddawane potrójnej destylacji (w przeciwieństwie do tych produkowanych w Szkocji, które destyluje się dwukrotnie). Poza tym powinny zawierać minimalną ilość 40% alkoholu, a cały proces produkcji powinien odbywać się na terenie kraju. Leżakowanie destylatu musi trwać co najmniej 3 lata. 

Whisky produkowana przez destylarnię Jameson trafia do dębowych beczek, a w przypadku Jamesona Black Barrel do beczek podwójnie opalanych węglem.

 

Jameson Black Barrel: klasyczna irlandzka whisky, ale w bardziej wyrazistym wydaniu

Jameson Black Barrel cechuje się bardziej wyrazistym i mocniejszym poziomem nasycenia niż sztandarowa wersja trunku. Leżakował w podwójnie zwęglonych beczkach po Bourbonie (nazywanych „czarnymi beczkami”) i zabutelkowany został z mocą 40% alkoholu.

Trunek został wielokrotnie nagrodzony: zdobył złote medale zarówno w World Whiskies Awards w 2014 roku, w International Whisky Competition w 2015 roku, jak i w The Irish Whisky Masters w 2020 roku. 

 

Bogactwo owoców i zbożowych akordów

Whisky Jameson Black Barrel charakteryzuje się intensywnymi, gęstymi aromatami owoców tropikalnych oraz zbóż. Zachwyca barwą ciepłego bursztynu i zaskakuje długim finiszem pełnym cynamonowych nut.

Nos: zaskakujące bogactwo owoców, nut tropikalnego kokosa, słodkich zbóż oraz nektarynek.

Smak: gęsty, tłusty i kremowy. Wyczuwalne są daktyle, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa i cynamon.

Finisz: długi i pełen gałki muszkatołowej, maślanego popcornu i cynamonu. Na końcu wyczuwalne są owoce.

 

Czarna etykieta whisky Jameson Black Barrel

Jameson Black Barrel mieści się w butelce ozdobionej czarną, elegancką etykietą, która świetnie oddaje intensywny smak i aromat trunku. Na etykiecie umieszczono białe oraz złote napisy. Całość doskonale komponuje się z głęboką, bursztynową barwą whisky widoczną za przezroczystym szkłem. Butelka z whisky sprzedawana jest w prostokątnym, czarnym pudełku.

 

Jak degustować whisky Jameson Black Barrel?

Świetnym pomysłem na prosty, szybki i pyszny napój alkoholowy z wykorzystaniem whisky Jameson Black Barrel jest połączenie go z piwem imbirowym. Wystarczy umieścić w wysokiej szklance kieliszek irlandzkiej whisky i połączyć go z ginger ale.

Jameson Black Barrel doskonale smakuje też jako składnik tradycyjnej Irish coffee. Ta ciepła, aromatyczna mikstura z dodatkiem bitej śmietany skutecznie rozgrzeje w jesienny czy zimowy wieczór oraz świetnie nada się jako deser.

 

Wyraźny i zdecydowany smak, który docenią wszyscy fani marki Jameson

Jameson Black Barrel to trunek charakteryzujący się intensywnym smakiem i aromatem, dlatego szczególnie polecany jest fanom marki oraz tym, którzy poszukują wyrazistych wrażeń sensorycznych. Na moc smaków i aromatów tej whisky wpływają przede wszystkim: starannie opracowany proces produkcji, potrójna destylacja i leżakowanie w podwójnie opalanych beczkach.

Jameson Black Barrel będzie doskonałym wyborem zarówno podczas imprezy, jak i na spokojne zimowe popołudnie przy kominku.

Szczegółowe informacje

poj. 0,7 l
pochodzenie Irlandia
vol. 40%
Nuty degustacyjne słodkie zboże, wanilia, palone drewno, przyprawy, egzotyczne owoce

Mogą zainteresować Cię także:

Opinie o produkcie (0)

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium