Whisky Caol Ila 18 YO 2000 0,7l Special Release 2016 edycja limitowana
Ekskluzywna whisky Single Malt, która miała swoją premierę na Diageo Special Releases 2016 - jednym z najważniejszych na świecie wydarzeń dla koneserów whisky. Jedenaste wydanie limitowane nietorfowej whisky CAOL ILA. Pochodzi z partii wypuszczanej raz w roku, ze słodu nietorfowego, w stylu Highland. Destylowana w 2000 roku: pierwsza seria pojawiła się na nowe milenium.
Opis
Edycja limitowana, naturalna whisky słodowa z jednej destylarni, nie rozcieńczana wodą. Pochodzi z Caol Ila, nadal aktywnej destylarni na Isle of Islay. Jedenaste wydanie limitowane nietorfowej whisky CAOL ILA. Pochodzi z partii wypuszczanej raz w roku, ze słodu nietorfowego, w stylu Highland. Destylowana w 2000 roku: pierwsza seria pojawiła się na nowe milenium. Dojrzewała w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu. Ograniczona dostępność na całym świecie.
Kolor: blade złoto z odcieniami zieleni.
Zapach: nieśpieszny, delikatny i precyzyjny, pozostawia podniebieniu małą wskazówkę. Świeży, skrzypiący, czysty, początkowo wyczuwalne zielone jabłko, pod którym kryje się miękka, kremowa warstwa toffi i słodu. Octowa nuta stopniowo staje się coraz bardziej morska (sól, suszone jadalne wodorosty), nabiera mocy, z miętą, akcentami cytrusowymi (świeże cytryny) i ostrością suszonego agrestu. Czysty i rozważnie zdefiniowany. Woda wprowadza delikatniejszą, chłodniejszą nutę świeżo wypranej bawełny, z całych straganem świeżych owoców oraz odrobiną truskawek, karmelu i żywicy.
Smak: śmiały i być może zbyt mocny, aby naprawdę docenić naturalną moc whisky, lecz przede wszystkim świeży, lekki i porywający, ogólnie słodki. Jest chłodzący mentol, ostre owoce, dużo słodu i toffi. Znacznie bardziej przystępny po zmieszaniu z wodą – miękki, lekko słodki i soczysty; owocowa słodycz zbalansowana smakiem słonym i lekko kwaśnym (jakby gorzkimi cytrynami). Na końcu gumowy, jeszcze bardziej owocowy, cukrowo-jęczmienny i miętowy.
Finisz: przekonujący, choć wciąż mocny! Głęboko rozgrzewa, by później orzeźwić mentolem i eukaliptusem. Delikatny i łagodny z wodą: krótki lecz nadal rozgrzewający i imbirowy, z dodatkiem gorzkiego kopru oraz posmakiem pistacji.
Przyjmuje zdecydowany styl wcześniejszych nietorfowych wersji. Ta złożona whisky CAOL ILA wiernie oddaje typowe młodzieńcze i dynamiczne DNA marki, ponieważ łączy cudowne owoce, ślady dymu oraz nuty morskie z lekkimi, dojrzałymi taninami. Z dodatkiem wody staje się soczysta i łagodniejsza.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.