Sklep Smacza Jama
do kasy suma: 0,00 zł

Whisky Auchentoshan 24 YO Noble Oak 0,7l

Doskonała, bardzo dojrzała whisky z modnej destylarni w regionie Lowlands - jedynej, która konsekwentnie stosuje proces trzykrotnej destylacji i której wyroby nie zasilają blendów, lecz całość stanowią rozmaite single malty. Starzona 24 lata w beczkach po bourbonie i sherry, butelkowana z mocą beczki. W nosie bogate aromaty skórki pomarańczowej, miodu, runa leśnego i śliwki. Na języku akcenty drzewa sandałowego i sosny, przełamane smakiem toffi oraz kandyzowanych owoców i orzechów w miodzie. Finisz długi z nutami brzoskwini, przypraw korzennych i wieloziarnistego pieczywa.

Idealna dla koneserów słodszych whiskies.

Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Producent: Morrison Bowmore Distillery Ltd
Kod produktu: ZWHSK1096
Ocena:
Cena: 1 493,00 zł 1493.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Auchentoshan Noble Oak to doskonała, bardzo dojrzała whisky z modnej destylarni w regionie Lowlands - jedynej, która konsekwentnie stosuje proces trzykrotnej destylacji i której wyroby nie zasilają blendów, lecz całość stanowią rozmaite single malty (od takich, którym brak oznaczenia wieku, aż po dwudziesto- i pięćdziesięcioletnie), wszystkie znane ze swej słodyczy i subtelnego, pełnego niuansów smaku. Starzona 24 lata w beczkach po bourbonie i sherry, datowanych na ostatnią dekadę XX wieku. Butelkowana z mocą beczki (50,3% alk. obj.). Kolor: złociście jęczmienny. Zapach: bogate, a zarazem delikatne aromaty skórki pomarańczowej, miodu, runa leśnego i śliwki. Po rozcieńczeniu odrobiną wody wyczujemy też wanilię, nieco brązowego cukru, syropu klonowego i melasy; w tle aromat zielonego jabłka, imbiru i agrestu. Smak: oleiście gładki; mocne akcenty drzewa sandałowego i sosny przełamane słodyczą toffi oraz kandyzowanych owoców i orzechów w miodzie. Kropla wody pomaga wyczuć niuanse czekolady i mięty. Finisz: długi z nutami karmelizowanej brzoskwini, przypraw korzennych, cytrusów i wieloziarnistego pieczywa.

Auchentoshan Noble Oak stanowi idealny prezent dla koneserów whiskies słodkich, łagodnych i pełnych delikatności.

Auchentoshan to jedna z sześciu destylarni w regionie Lowlands, które produkują whiskies typu single malt. Znajduje się w zachodniej Szkocji, niedaleko wzgórz Kilpatrick, na przedmieściach Clydebank. Ponieważ z Clydebank do Glasgow, największego miasta w kraju, jest zaledwie kilkanaście kilometrów, tamtejsza whisky bywa nazywana "single maltem z Glasgow", natomiast z uwagi na bardzo delikatny i wyraźnie słodki smak, osiągany w procesie trzykrotnej destylacji, niekiedy mówi się o niej wręcz jako o "whisky śniadaniowej".

Sama gorzelnia powstała w 1817 roku. W ciągu kolejnych dwóch stuleci wielokrotnie zmieniała właścicieli, nim ostatecznie, w roku 1994, 100 proc. udziałów znalazło się w rękach japońskiego giganta - koncernu Suntory. W odróżnieniu od typowych szkockich single maltów te z Auchentoshan destylowane są trzykrotnie - dwa razy w miedzianych alembikach i raz w kolumnie destylacyjnej. Co równie osobliwe, w Auchentoshan wcale nie używa się słodu suszonego dymem torfowym. Zacier fermentuje nie tylko w stalowych tankach, lecz także w kadziach z sosny oregońskiej. W takich warunkach, mniej neutralnie sterylnych, trudno o absolutną powtarzalność, jednakże każda partia okazuje się pod jakimś względem wyjątkowa, a tym samym dalsze procesy obróbki, z maturacją na czele, każdorazowo stanowią dla gorzelników rodzaj wyzwania.

Fermentacja jest krótka - trwa ok. 50 godzin, co przekłada się później na charakterystyczną nutę zbożową, obecną w smaku whisky. Do trzeciej destylacji trafia tylko ta część spirytusu, która została najlepiej oczyszczona - resztę miesza się z kolejną partią, a cały proces powtarza się. Po etapie destylacji otrzymywany jest trunek o zawartości 81% alk. obj. Jest on czystszy w smaku i mocniejszy od single maltów destylowanych dwukrotnie (te zawierają zwykle 70% alkoholu). Nuty owoców cytrusowych są w nim intensywniejsze, świeższe i bardziej klarowne, a i czas dojrzewania odciska na whisky głębsze piętno, ponieważ lepiej chłonie ona nuty beczkowe. Maturacja zachodzi przede wszystkim w beczkach po bourbonie i sherry, a od jakiegoś czasu również po najwyższej klasy winach - zarówno czerwonych, jak i białych, przeważnie francuskich.

Whiskies z Auchentoshan zdobyły nie tylko uznanie krytyków i miłośników szkockiej, lecz także szereg międzynarodowych nagród. Single malty 16- i 18-letnie wyróżniono podwójnymi złotymi medalami na World Spirits Competition w San Francisco (2008), natomiast połączenie Auchentoshan Three Wood i cygar Bolivar Inmensas okrzyknięto najlepsza kompozycją szkockiej i cygara na świecie.

Szczegółowe informacje

Region Lowlands
Objętość 0,7l
Zawartość alkoholu 50,3%

Mogą zainteresować Cię także:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Menu Szukaj więcej więcej
Smaczajama logo
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium