Whiskey Jameson Black Barrel 40% 0,7 l
Jameson Black Barrel to potrójnie destylowana whiskey typu blend, która wyróżnia się intensywnymi, gęstymi aromatami owoców tropikalnych oraz zbóż. Jej wyrazisty smak z pewnością przypadnie do gustu fanom marki. Ta wielokrotnie nagradzana whiskey będzie idealna zarówno na imprezę, jak i na spokojny zimowy wieczór przy kominku.
Opis
5 powodów, dla których warto kupić whiskey Jameson Black Barrel
1. Zdobyła tytuł najlepszej irlandzkiej whiskey na International Whiskey Competition w 2015 roku.
2. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do wyrafinowanych koktajli, jak i do picia na kostkach lodu.
3. Jest subtelna i kremowa, a dodatkowo zachwyca oryginalnymi aromatami kokosa, nektarynki, słodkich orzechów, płatków zbożowych oraz wyrazistych przypraw.
4. Została starannie skomponowana z trzykrotnie destylowanych kondensatów słodowych i zbożowych, które leżakowały przez co najmniej 4 lata w podwójnie opalanych beczkach z dębu amerykańskiego.
5. Emanuje niezwykłym charakterem i mocą.
Jameson, czyli irlandzka marka z bogatą historią i tradycjami
Historia słynnej marki Jameson sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy Szkot John Jameson rozpoczął w Dublinie produkcję doskonałej irlandzkiej whiskey, otwierając w 1780 roku gorzelnię o nazwie Bow Street Distillery. 30 lat później jej nazwa została zmieniona na Jameson Distillery, a tereny zakładu znacznie się rozrosły.
W 1971 roku destylarnia została zamknięta (dzisiaj pełni funkcję muzeum), a produkcję przeniesiono do Midleton Distillery w hrabstwie Cork. Powstała ona na skutek współpracy firm John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son, które utworzyły Irish Distillers Group.
Pomimo zmian, jakie nastąpiły na przestrzeni wieków, unikalna receptura whiskey Jameson została zachowana, a destylarnia wciąż słynie z wytwarzania trunków najwyższej jakości.
Jęczmień słodowany i niesłodowany oraz beczki podwójnie opalane węglem
Jameson to whiskey typu blend: mieszanka whiskey pot still z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego z whiskey zbożową. Ziarna jęczmienia, które wykorzystuje się w produkcji, są uprawiane w Irlandii, a woda czerpana jest z rzeki Dungourney.
Irlandzkie destylaty charakteryzują się tym, że są poddawane potrójnej destylacji (w przeciwieństwie do tych produkowanych w Szkocji, które destyluje się dwukrotnie). Poza tym powinny zawierać minimalną ilość 40% alkoholu, a cały proces produkcji powinien odbywać się na terenie kraju. Leżakowanie destylatu musi trwać co najmniej 3 lata.
Whiskey produkowana przez destylarnię Jameson trafia do dębowych beczek, a w przypadku Jamesona Black Barrel do beczek podwójnie opalanych węglem.
Jameson Black Barrel: klasyczna irlandzka whiskey, ale w bardziej wyrazistym wydaniu
Jameson Black Barrel cechuje się bardziej wyrazistym i mocniejszym poziomem nasycenia niż sztandarowa wersja trunku. Leżakował w podwójnie zwęglonych beczkach po bourbonie (nazywanych „czarnymi beczkami”) i zabutelkowany został z mocą 40% alkoholu.
Trunek został wielokrotnie nagrodzony: zdobył złote medale zarówno w World Whiskies Awards w 2014 roku, w International Whiskey Competition w 2015 roku, jak i w The Irish Whiskey Masters w 2020 roku.
Bogactwo owoców i zbożowych akordów
Whiskey Jameson Black Barrel charakteryzuje się intensywnymi, gęstymi aromatami owoców tropikalnych oraz zbóż. Zachwyca barwą ciepłego bursztynu i zaskakuje długim finiszem pełnym cynamonowych nut.
Nos: zaskakujące bogactwo owoców, nut tropikalnego kokosa, słodkich zbóż oraz nektarynek.
Smak: gęsty, tłusty i kremowy. Wyczuwalne są daktyle, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa i cynamon.
Finisz: długi i pełen gałki muszkatołowej, maślanego popcornu i cynamonu. Na końcu wyczuwalne są owoce.
Czarna etykieta whiskey Jameson Black Barrel
Jameson Black Barrel mieści się w butelce ozdobionej czarną, elegancką etykietą, która świetnie oddaje intensywny smak i aromat trunku. Na etykiecie umieszczono białe oraz złote napisy. Całość doskonale komponuje się z głęboką, bursztynową barwą whiskey widoczną za przezroczystym szkłem. Butelka z whiskey sprzedawana jest w prostokątnym, czarnym pudełku.
Jak degustować whiskey Jameson Black Barrel?
Świetnym pomysłem na prosty, szybki i pyszny napój alkoholowy z wykorzystaniem whiskey Jameson Black Barrel jest połączenie go z piwem imbirowym. Wystarczy umieścić w wysokiej szklance kieliszek irlandzkiej whiskey i połączyć go z ginger ale.
Jameson Black Barrel doskonale smakuje też jako składnik tradycyjnej Irish coffee. Ta ciepła, aromatyczna mikstura z dodatkiem bitej śmietany skutecznie rozgrzeje w jesienny czy zimowy wieczór oraz świetnie nada się jako deser.
Wyraźny i zdecydowany smak, który docenią wszyscy fani marki Jameson
Jameson Black Barrel to trunek charakteryzujący się intensywnym smakiem i aromatem, dlatego szczególnie polecany jest fanom marki oraz tym, którzy poszukują wyrazistych wrażeń sensorycznych. Na moc smaków i aromatów tej whiskey wpływają przede wszystkim: starannie opracowany proces produkcji, potrójna destylacja i leżakowanie w podwójnie opalanych beczkach.
Jameson Black Barrel będzie doskonałym wyborem zarówno podczas imprezy, jak i na spokojne zimowe popołudnie przy kominku.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7 l |
pochodzenie | Irlandia |
vol. | 40% |
Nuty degustacyjne | słodkie zboże, wanilia, palone drewno, przyprawy, egzotyczne owoce |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.