Whiskey Connemara Peated Single Malt 12 YO 40% 0,7 l

Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Cena: 279,00 zł 279.00
Cena netto: 226,83 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.76
Producent: Kilbeggan Distilling Co.
Kod produktu: ZF66E-1670A

Opis

Irlandzki single malt nawiązujący nazwą do dawnego plemienia

Nazwa whiskey Connemara Peated Single Malt 12 YO nawiązuje do dawnego plemienia Conmacne Mara. Zamieszkiwało ono niegdyś tereny hrabstwa Galway. Obecnie mieszkańcy tych rejonów starannie pielęgnują pamięć o tradycji oraz kulturze irlandzkiej.

Marka Connemara ma swoją siedzibę w hrabstwie Louth w Irlandii i produkuje trunki w destylarni Cooley. Gorzelnia została wykupiona w 1987 roku przez Johna Tellinga, który przerobił zakład na destylarnię whiskey. Gorzelnia słynie głównie z whisky Kilbeggan i Tyrconnel.

Linia Connemara miała swoją premierę w 1999 roku. Od tego czasu grono jej wielbicieli ciągle rośnie.

Whiskey Connemara Peated Single Malt 12 YO to irlandzki single malt, który został wielokrotnie nagrodzony w licznych konkursach. Wypust prezentuje balans nut torfu z orzeźwiającymi elementami cytrusów i rabarbaru. Butelkowany z mocą 40% zaskoczy każdego wyrazistością smaków oraz aromatów.

 

Connemara Peated Single Malt 12 YO, czyli połączenie whiskey z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego

Destylarnia Cooley posiada dwie linie produkcyjne. Jedna z nich wytwarza whiskey single malt, natomiast druga skupia się na blendach, których używa się następnie w mieszankach.

Zakład produkuje rokrocznie aż 650 000 litrów whiskey słodowej oraz ponad 2,5 miliona destylatów zbożowych.

Do produkcji gorzelnia wykorzystuje wodę z rzeki Sliabh, wypływającą z pobliskich wzgórz.

Connemara Peated Single Malt 12 YO to połączenie whiskey z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego. Słody wykorzystywane do produkcji trunku są suszone torfem. Zabieg ten nie jest typowy dla irlandzkiej whiskey: dymne nuty przypominające zapach palonego ogniska oraz wędzonki kojarzą się raczej ze szkocką whiskey.

 

Podwójna, a nie potrójna destylacja

Kolejną rzeczą, która czyni whiskey Connemara Peated Single Malt 12 YO wyjątkową, jest fakt, że jest ona poddawana dwukrotnej destylacji (w przeciwieństwie do wielu innych irlandzkich whiskey, które destyluje się trzykrotnie).

Przed destylacją ma miejsce fermentacja, podczas której żywe drożdże wytwarzają z cukrów alkohol.

Następnie trunek spędza 12 lat w tradycyjnych, dębowych beczkach po bourbonie amerykańskim. Nabiera dzięki temu odpowiednich smaków i aromatów, starannie kontrolowanych przez specjalistów. Na koniec kierowany jest do butelkowania.

 

Świeży, lekko dymny aromat i orzeźwiające owocowe nuty

12-letnia Connemara Peated Single Malt to whiskey o barwie ciepłego złota, która zachwyca świeżym, lekko dymnym aromatem z muśnięciem zielonego jabłka, cytrusów oraz kremową nutą słodową

Aromat: mocno cytrynowy, a także niezwykle świeży, lekki oraz kremowy. Wyczuwalny jest delikatny torf oraz jabłko z gruszką.

Smak: słodki, żywy, z ziemistym akcentem torfowym oraz wyczuwalnymi akcentami rabarbaru i masła roztopionego na toście; nieco drzewny i dymny.

Finisz: lekki, niezbyt długi, do tego lekko dymny, waniliowy i owocowy. Wyraźne są przebłyski palonego drewna oraz wyczuwalne są ślady umiarkowanie ostrych przypraw korzennych.

 

Charakterystyczna butelka zamknięta w eleganckiej tubie

Tak jak inne pozycje z linii Connemara, również ta whiskey mieści się w niewysokiej butelce o obłym kształcie w kolorze ciemnej zieleni. Formą przypomina ona nieco beczkę whiskey.

Nazwa alkoholu została zapisana czcionką w celtyckim stylu, a także wyżłobiona w górnej części butelki.

W dolnej części butelki znajduje się emblemat producenta przedstawiający młyn, w którym mielone jest ziarno jęczmienia.

Zielona barwa szkła oraz zastosowanie białych napisów i złotych zdobień tworzy razem spójną i elegancką całość.

Trunek umieszczony jest w czarnej tubie, która stylem nawiązuje do butelki. Ozdobiona jest grafiką przedstawiającą irlandzkie góry oraz wody. Whiskey idealnie nada się jako prezent dla każdego wielbiciela ciekawych smaków.

 

Degustacja whiskey Connemara Peated Single Malt 12 YO

Ta whiskey to idealna propozycja dla wielbicieli torfowych single maltów. Udowadnia ona, że irlandzkie gorzelnictwo ma się świetnie oraz stanowi niemałe zagrożenie dla szkockiego przemysłu.

Trunek ten został wielokrotnie nagrodzony w wielu konkursach. Zdobył między innymi dwa złote medale: jeden w International Wine & Spirit Competition w 2013 roku, natomiast drugi w The Irish Whisky Masters w 2014 roku.

Jak degustować whiskey Connemara Peated Single Malt 12 YO? Wystarczy dodać do niej odrobinę wody. Najlepiej wlać trunek do szklanki o grubym dnie albo do specjalnego kieliszka do whiskey, a następnie połączyć z trzema kroplami wody, dzięki której nuty palonego ogniska i wędzonki wyjdą na pierwszy plan.

Szczegółowe informacje

poj. 0,7 l
pochodzenie Irlandia
vol. 40%

Mogą zainteresować Cię także:

Opinie o produkcie (0)

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium