Wermut Gancia Rosso 16% 1l
Wermut ze słynnej gorzelni Gancia, wytwarzany według tradycyjnych, wiekowych receptur.
Opis
Wermut ze słynnej gorzelni Gancia, wytwarzany według tradycyjnych, wiekowych receptur. Powstaje z unikalnej kompozycji alpejskich, rzadkich i egzotycznych ziół, które nasyca się alkoholem oraz specjalnie przygotowaną bazą winną, której dokładna formuła do dzisiaj pozostaje tajemnicą.
Proces produkcyjny tego wydania podzielony jest na trzy kroki. Początkowo wybrane delikatne i młode wino służy do macerowania ziół i przypraw. Finalnie mieszankę tę wzbogaca się o pozostałe składniki - w tym wzmacniane wino, cukier oraz ekstrakty, które w całości zostają przefiltrowane przed rafinowaniem w zbiorniku.
Efektem jest wermut o miedziano-czerwonej barwie, którego intensywny bukiet oferuje bogate nuty ziół i przypraw z winnym, przyjemnym tłem. Na podniebieniu słodki, karmelowy, przełamany niuansami goryczki. Zapewnia trwały i aromatyczny finisz.
Doskonale nadaje się do mieszania w rozmaitych drinkach. Idealna temperatura serwowania to 6-8°C.
Gancia jest włoską marką, która została założona w 1850 roku przez przedsiębiorcę z Turynu, Carlo Gancię. Wynalazcę i miłośnika wina wkrótce okrzyknięto ojcem włoskiego wina musującego, którego to produkcję rozpoczął, łącząc klasyczne metody i wykorzystując swoje doświadczenie z okresu nauki w Szampanii. Region Piemontu niezwykle zyskał dzięki jego działalności i mógł się jeszcze bardziej rozwinąć.
Szczegółowe informacje
poj. | 1l |
pochodzenie | Włochy |
vol. | 16% |
Nuty degustacyjne | zioła, karmel, goryczka, wino |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.