Tequila Hacienda de Chihuahua Sotol Anejo 38% 0,7l
Wysoko na górskich zboczach pustyni Chihuahuan rośnie mała roślina o nazwie Dasylirion Wheeleri. Chociaż przypomina agawę, nie jest z nią spokrewniona.
Opis
Wysoko na górskich zboczach pustyni Chihuahuan rośnie mała roślina o nazwie Dasylirion Wheeleri. Chociaż przypomina agawę, nie jest z nią spokrewniona. Hacienda de Chihuahua była jedną z pierwszych destylarni, która wprowadziła Sotol (czyli właśnie tequilę wytwarzaną z Dasyliriona) na rynek amerykański.
José Daumas Gil de Partearroyo - wyszkolony we Francji gorzelnik nadzoruje jej nowoczesny proces produkcji, który rozpoczyna się od powolnego gotowania roślin w piecach ogrzewanych parą naturalnej fermentacji drożdży szampańskich. Kolejno następuje etap destylacji i finalnie 2-letnie dojrzewanie w nowych beczkach z białego, francuskiego dębu.
Złożone aromaty tego trunku, w których wyczuwalny jest zapach dębu, nuty karmelu, wanilii oraz lukrecji będą pięknym początkiem dla intensywnego smaku tequili, gdzie słodycz miesza się z ziemistymi i pikantnymi akcentami.
Zgrabna butelka jest zwieńczeniem dzieła. Ze względu na fakt, że tego rodzaju tequila jest rzadko eksportowana - warto sięgnąć po markę Hacienda de Chihuahua i spróbować czegoś nowego.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Meksyk |
vol. | 38% |
Nuty degustacyjne | karmel, wanilia, lukrecja, dąb |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.