Rum Plantation Peru 2010 43,6% 0,7l w kartoniku
Wszystkie rumy marki Plantation z serii Single Cask, dojrzewają w dwóch etapach, w Ameryce Łacińskiej oraz w Europie.
Opis
Wszystkie rumy marki Plantation z serii Single Cask, dojrzewają w dwóch etapach, w Ameryce Łacińskiej oraz w Europie. To wydanie początkowo leżakowało przez 7 lat w Peru w dębowych beczkach po bourbonie, a następnie zostało przetransportowane do Château de Bonbonnet we Francji, gdzie trafiło do beczek Ferrand. Zabutelkowane z mocą 43,6% zawartości alkoholu, z numerowaną etykietą.
Rum charakteryzuje się przyjemnym aromatem, bogatym w nuty rodzynek sułtanek, dębu, melasy oraz pomarańczy. W tle zauważalne dymne tony z dodatkiem tropikalnych owoców - suszonym bananem, słodkim ananasem oraz soczystym kiwi. Na podniebieniu złożone, drzewne, z niuansami korzennych goździków, imbiru oraz owoco-maślanych akcentów brzoskwiniowego ciasta. Finisz przynosi odrobinę orzeźwienia pod postacią mięty pieprzowej.
Marka Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca szybko zdobył uznanie w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swoim portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin oraz Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi w Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, otrzymuje nagrodę Master Rum Blender of the Year podczas rozdania Golden Rum Barrel Awards oraz tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Peru, Francja |
vol. | 43,6% |
Nuty degustacyjne | dąb, melasa, rodzynki sułtanki, owoce, dym, mięta pieprzowa |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.