Rum Plantation Guatemala XO 0,7l
Plantation Guatemala jest mieszanką rumów Gwatemali, które wytwarza się z soku trzciny cukrowej, na krótkiej kolumnie alembiku. Rum jest starzony co najmniej cztery lata w beczkach po Bourbonie, następnie jest transportowany z Gwatemali do Francji przez firmę Cognac Ferrand, by zamieszkać przez pięć miesięcy w używanych beczkach po koniaku. Rum jest butelkowany z 42% objętościowo zawartością alkoholu, w ramach kolekcji Rum Platinium, przez dom Cognac Ferrand.
Opis
Plantation Guatemala jest mieszanką rumów Gwatemali, które wytwarza się z soku trzciny cukrowej, na krótkiej kolumnie alembiku. Rum jest starzony co najmniej cztery lata w beczkach po Bourbonie, następnie jest transportowany z Gwatemali do Francji przez firmę Cognac Ferrand, by zamieszkać przez pięć miesięcy w używanych beczkach po koniaku. Rum jest butelkowany z 42% objętościowo zawartością alkoholu, w ramach kolekcji Rum Platinium, przez dom Cognac Ferrand.
Początkowy nos jest bogaty aromatem słodkiej melasy, akcentowanej przez ciemny tytoń i kakao. Powiew owocowy unosi się w powietrzu zapachem rodzynek i bardzo świeżych śliwek, aż przychodzi czas na aromaty czekoladowe. Puste szkło jest pełne aromatów przypraw do pieczenia, które zawierają brązowy cukier, wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową, a nawet prażone włoskie orzechy.
Każdy z zapachów i aromatów odnotowanych w nosie, jest odczuwalny w ustach, w szczególności zaś palma pierwszeństwa przypada tu w udziale nutom czekoladowym.
Plantation Rum Guatemala uderza swoją złożonością, a każdy smak działa jako uzupełnienie innego. Wszystko razem kończy się odrobiną ostrej skórki pomarańczy, płatkiem czekolady i subtelnym dymkiem tytoniu.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Guatemala |
vol. | 42% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.