Matcha w metalowej puszce
Opis
Matcha to ekskluzywna, japońska, sproszkowana herbata zielona używana w ceremonii picia herbaty -chanoyu.
Matchę otrzymuje się rozcierając w kamiennych żarnach liście gatunku Sencha lub Gyokuru, pochodzące z regioów Nagoya, Nishio, lub Uji. Kilka tygodni przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem. Powoduje to spowolniony wzrost krzewów, liście nabierają ciemniejszego odcienia i wytarzają aminokwasy, które powodują, że herbata jest słodsza. Zebrane liście suszy się, a następnie ściera na proszek. Matcha zawiera w sobie wiele witamin. Jej smak porównuje się ze smakiem warzyw obfitujących w skrobię, a także aromatem skoszonej po deszczu trawy. Przygotowanie polega na umieszczeniu w miseczce około 1 grama herbaty (tj. niecała łyżeczka) oraz zalaniu wodą o temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Następnie należy całość roztrzepać trzepaczką tak, aby powstał pienisty napój. Ceremonia chaoyu, prowadzona przez mistrza herbaty pochodzącego z japońskiej szkoły odbywa się w pokoju przeznaczonym do tego celu lub ''domu pustki''.