Likier Ole Smoky Moonshine Apple Pie 0,5l
Amerykański bimber w słoiku, pachnący babciną szarlotką - oto prawdziwie tradycyjny wyrób ze wschodniego Tennessee. Powstaje na bazie alkoholu mającego wszystkie wady (nieliczne) i zalety (niezliczone) alkoholu domowego wyrobu, który rozcieńczany jest mieszanką soku jabłkowego oraz dużych ilości cynamonu i innych przypraw korzennych. Słodki, gładki, pełen ciepła i niewymuszonej szczerości, pozwala wystawić bimbrownikom, zamieszkującym posępne Appalachy i trudniącym się swą pracą od pokoleń, same wysokie noty. Rozgrzewa pity zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Opis
Opinie
Dane techniczne
Amerykański bimber w słoiku, pachnący babciną szarlotką - oto prawdziwie tradycyjny wyrób ze wschodniego Tennessee. Powstaje na bazie alkoholu mającego wszystkie wady (nieliczne) i zalety (niezliczone) alkoholu domowego wyrobu, który rozcieńczany jest mieszanką soku jabłkowego oraz dużych ilości cynamonu i innych przypraw korzennych. Słodki, gładki, pełen ciepła i niewymuszonej szczerości, pozwala wystawić bimbrownikom, zamieszkującym posępne Appalachy i trudniącym się swą pracą od pokoleń, same wysokie noty. Rozgrzewa pity zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Historia stojąca za Ole Smoky jest surowa, brutalna i prawdziwa. Ole Smoky pochodzi z Wielkich Zamglonych Gór - zachodniego pasma Appalachów, terenu o ostrym klimacie, trudno dostępnego, nieprzyjaznego i odludnego. Dla zamieszkujących je rodzin sztuka gorzelnicza była kwestią przetrwania - alkohol rozgrzewał, pomagał przetrwać zimę, w czasach głodu dostarczał kalorii, w czasach prohibicji był towarem, który można było spieniężyć. Bimber produkowano, by żyć, pito zaś, by żyć weselej. Marka Ole Smoky narodziła się po złagodzeniu regulacji stanu Tennessee, które wcześniej rygorystycznie ograniczały jego produkcję - przynajmniej tę legalną. Ole Smoky była pierwszą gorzelnią w całym wschodnim Tennessee, pierwszą, która do regularnego, komercyjnego obrotu wprowadziła tradycyjne, rzec by można - domowe alkohole, wysyłając w świat oryginalną wizytówkę tamtych ziem, jakże różną od popularnej "Tennessee whiskey". Biała whiskey kukurydziana, bimber Apple Pie (szarlotkowy), wiśnie w bimbrze - to tylko kilka próbek tego niezwykłego i niezaprzeczalnie wartego poznania dziedzictwa.
Alkohole
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.