Likier Nocino Villa Zarri 0,5l
Tradycyjny dla regionu Emilia-Romania likier z młodych orzechów włoskich, powstający w manufakturze Villa Zarri w Bolonii. Zgodnie z wielowiekową recepturą orzechy do jego wyrobu zbiera się w dzień św. Jana.
Opis
Villa Zarri Nocino to likier z orzechów włoskich powstający w manufakturze Villa Zarri w Bolonii - niewielkiej destylarni działającej od 1729 roku w podmiejskim majątku, który ufundowano w roku 1578. Zgodnie z wielowiekową tradycją orzechy zbiera się tam w dzień św. Jana, czyli 24 czerwca. Owoce, choć bardzo młode, są już wówczas dojrzałe, ale nie chroni ich jeszcze zdrewniała łupina. Zaraz po zbiorach kroi się je na czworo, a następnie przez dwa miesiące maceruje w 95-procentowym alkoholu z dodatkiem goździków, cynamonu, cukru i wody, codziennie mieszając dużą, drewnianą chochlą. Po tym czasie alkohol trafia na rok do stalowego zbiornika, po czym poddaje się go filtracji i dopiero butelkuje.
Kolor: miedziany, wpadający w karmelowy. Zapach: w pierwszej chwili intensywny, po chwili nabiera subtelności. W bukiecie lukrecja, rukola, gałka muszkatołowa i odrobina wędzonki, alkohol dobrze ukryty. Smak: wyrafinowany, długi, słodko-cierpki z długo utrzymującym się orzechowym posmakiem.
Podawać po posiłku w temperaturze 18-20℃, latem na kostkach lodu. Świetnie łączy się ze smakiem suszonych owoców, czekolady, chrupkich ciasteczek i prażonych orzechów.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,5l |
pochodzenie | Włochy |
vol. | 43% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.