Likier Amarula Gold 1l
Likier z owoców dziko rosnących maruli, zwanych też drzewem słoniowym. Amarula Gold nie jest tak kremowa jak podstawowa wersja, ponieważ podlega podwójnej destylacji. W efekcie otrzymujemy pyszny trunek z posmakiem musującego soku jabłkowego.
Opis
Amarulę produkuje się z owoców dziko rosnących maruli. To średniej wielkości rozłożyste drzewo, rosnące w południowej i zachodniej Afryce, znane jest również pod nazwą drzewa słoniowego, ponieważ jego małe, żółte owoce należą do przysmaków tych zwierząt. Owoce maruli, charakteryzujące się bardzo wysoką zawartością witaminy C, mają smak kwaskowaty. Ich zapach jest intensywny, prawie odurzający - niczym terpentyna wymieszana z cytryną i alkoholem. Zwykle się ich nie zrywa, lecz zbiera się dojrzałe prosto z ziemi. Owoce te są myte, macerowane, mieszane ze świeżą śmietanką z cukrem i poddawane fermentacji z dodatkiem drożdży. Fermentacja trwa zwykle od 7 do 10 dni w temperaturze od 18° do 20°C.
Amarula w edycji Gold nie jest tak kremowa, jak jej podstawowa wersja, ponieważ podlega podwójnej destylacji. Przedestylowany likier dojrzewa minimum dwa lata w niewielkich dębowych beczkach. W efekcie otrzymujemy pyszny i aromatyczny trunek z posmakiem musującego soku jabłkowego. Doskonały do letnich, orzeźwiających drinków, np. z dodatkiem soku pomarańczowego, lemoniady, piwa imbirowego i lodu.
Szczegółowe informacje
poj. | 1l |
pochodzenie | RPA |
vol. | 30% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.