Kawa Ragazza Kenya Endebess 1kg
towar niedostępny

Opis
Kenijskie arabiki poddawane są naturalnej obróbce ziaren. Pierwszym etapem jest dokładne umycie kawy, kolejnym zaś jest jej wysuszenie na specjalnych łóżkach. Proces schnięcia trwa około 21-28 dni. W trakcie suszenia ziarna są obracane 4 razy dziennie.
Rift Valley to kraina Wzgórz Cherang'any i łańcucha wulkanów, z których niektóre są nadal aktywne. Farma Endebess Estate położona jest u podnóża Mount Elgon, wygasłego wulkanu tarczowego na granicy Ugandy i Kenii. Posiadłość Endebess znajduje się w północnej części doliny Rift, w hrabstwie Trans Nzoiya. Umiejscowienie plantacji nie jest przypadkowe, gleby w okolicach wulkanów są wyjątkowo żyzne, bogactwo składników mineralnych wpływa na jakość ziaren.
Kenijskie ziarna warto poznać ze względu na wyjątkowo oryginalny profil. W smaku można odnaleźć soczystą nutę maliny, delikatną wytrawność pistacji oraz aromatyczną bergamotkę. Napar kusi umiarkowaną kwasowością. Nie można zapomnieć o nucie kakao, która dodaje lekkiej słodyczy i doskonale balansuje ten osobliwy wachlarz zapachu i aromatu.
Proponowane metody: chemex, drip, gabi, aeropress
Nuty smakowe: pistacja, malina, kakao, cytryna, bergamotka
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.