Kawa Ragazza Ethiopia Djimmah Gr. 5
Doskonała kawa z palarni rzemieślniczej na warszawskim Starym Mokotowie. Perfekcyjna kompozycja owocowo-kwiatowa z ziemistymi nutami przypraw korzennych i wyraźnie zarysowaną kwasowością.
Opis
Dziko rosnące kawowce z gatunku arabica, a także samo słowo "kawa" (etymologicznie ściśle związane z nazwą prowincji, a wcześniej królestwa Kaffa), całkiem przekonująco dowodzą, że to właśnie Etiopia - kraj, w którym kawę odkryto dla świata przeszło 1400 lat temu - jest jej prawdziwą i niekłamaną ojczyzną.
A w każdym razie - jest jedną z jej ojczyzn, o ile tylko za drugą (według innych zaś - pierwszą i jedyną) uznamy Jemen. Ale to inna historia. Współcześnie Etiopia należy do czołowych producentów i eksporterów zielonych ziaren (przeszło 40% całej afrykańskiej produkcji!), z których po wypaleniu powstaje czarny napój, a smak tamtejszych kaw jest niepowtarzalny i niewątpliwie wart skosztowania. W Etiopii znaleźć można bodaj wszystkie typy upraw kawowych: od dziko rosnących skupisk samosiejek, poprzez niewielkie działki przydomowe i tradycyjne gospodarstwa rodzinne, aż do dużych, całkowicie zmodernizowanych plantacji. Z tego wszystkiego około połowę surowca pozyskuje się na wysokości pow. 1500 m n.p.m.
Kawa z regionu Dijmmah jest pozyskiwana metodą na sucho. Oznacza to, że ziarna są suszone na słońcu, a podczas tego procesu regularnie odwracane i przerzucane. Jej charakterystyczną cechą jest lekka, srebrna łuska, która później, już podczas procesu palenia, wpływa na smak.
Filiżanka tej etiopskiej arabiki będzie idealna dla tych, którzy cenią sobie bardziej wyraziste, owocowo-korzenne smaki, a przy tym nie obawiają się odrobiny czystej, szlachetnej kwasowości. Jest to kawa idealna na pobudzającą, poranną małą czarną. Nuty korzenne, ziemiste i drzewne (zwłaszcza kora cedrowa) płynnie przechodzą w niej w nuty winne aż do orzeźwiających i świeżych.
Kupując kilogram zyskujesz 25% rabatu! Kup więcej i rozkoszuj się smakiem doskonałej kawy!
Szczegółowe informacje
Rodzaj palenia kawy | średnie |
Rodzaj | arabica |
Moc | mocna |
Kwasowość | średnia |
Aromat | zdecydowany, winny |
Smak | ziemisty, korzenny, czekoladowy |
Body | bogate |
Region | Kaffa, Etiopia |
Producent | Smacza Jama |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.