Calvados Chateau du Breuil 12 YO 41% 0,7l
Tradycyjny francuski alkohol na bazie fermentowanych jabłek, leżakowany w dębowych beczkach przez co najmniej 12 lat.
Opis
Tradycyjny francuski alkohol na bazie fermentowanych jabłek, leżakowany w dębowych beczkach przez co najmniej 12 lat. Charakteryzuje się elegancką, bursztynową barwą i delikatnym, owocowym smakiem. Jest niezwykle miękki i pozostawia na podniebieniu delikatne nuty jabłek, migdałów oraz dymu drzewnego, który odzwierciedla jego pełną intensywność w wyrafinowanej i złożonej kompozycji.
Produkuje się go w sercu Normandii i przelewa do butelki zalakowanej woskiem, co jeszcze lepiej oddaje jego ponadczasowy charakter. Jest idealną harmonią owoców oraz drewna.
Siedziba Chateau du Breuil została wzniesiona na przełomie XVI i XVII wieku. Na początku zamek był własnością znanych rodzin szlacheckich, takich jak Bouquetots, Montgommerys, Tancrède de Rohan i Bences. W 1954 roku została utworzona tam destylarnia calvadosa, która funkcjonuje już niezmiennie od ponad 50 lat. Procesy destylacyjne odbywają się od początku zimy, aż do 30 czerwca kolejnego roku. Do wyprodukowania jednego litra trunku, potrzeba około 27 kg jabłek. Z takiej ilości owoców można także wytworzyć 20 litrów cydru o stężeniu alkoholu równym 5%. W przeciwieństwie do Calvados „AOC”, Calvados z AOC „Pays d’Auge” wymaga jabłek cydrowych, uprawianych na obszarze Pays d'Auge oraz podwójnej destylacji. To sprawia, że ten calvados jest delikatniejszy i wyjątkowo lubiany przez wszystkich miłośników tego rodzaju trunku.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Francja |
vol. | 41% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.