Bourbon Bulleit 10 YO 45,6% 0,7l
Dziesięcioletni bourbon z amerykańskiego Pogranicza. Dodatkowe cztery lata maturacji pozwoliły stępić nieco ostrość i stanowczość, z którymi zwyczajowo kojarzymy Bulleita, ale zrekompensowały to gładkością i doskonalszą harmonią. W aromacie czuć głównie wanilię, toffi i sporo cytrusów. Smak słodko-cierpki, z mocno obecnymi goździkami i wanilią. W tle sporo nut żytnich i drzewnych oraz niuanse suszonej moreli. Finisz średnio-długi, pieprzny, taninowy.
Opis
Dziesięcioletni bourbon z amerykańskiego Pogranicza - olbrzymich obszarów na zachodzie kontynentu, zamieszkałych przez plemiona indiańskie i gorliwie kolonizowanych przez europejskich osadników, których specyfikę i mitotwórcze znaczenie dla amerykańskiej kultury opisał historyk Frederick Jackson Turner. Bulleit to marka, która na rynku pojawiła się dwukrotnie, w odstępstwie ponad stu lat. Jej początki wiążą się z osobą Augustusa Bulleita - emigranta z Francji, który na przełomie XVIII i XIX wieku osiadł w Louisville w stanie Kentucky, otworzył zajazd i - poświęciwszy dla swej pracy praktykę prawniczą - rozpoczął wyrób bourbona według własnego przepisu. Jak dobrze wiadomo, życie na Dzikim Zachodzie w połowie XIX wieku było trudne i pełne niebezpieczeństw. Niebezpieczeństwo nie ominęło i Augustusa Bulleita, który przepadł bez wieści w 1860 roku podczas transportu beczek z Louisville do Nowego Orleanu. Nikt nie podjął się kontynuacji jego dzieła, ale pamięć w rodzinie przetrwała. Markę reaktywował jednak dopiero praprawnuk Augustusa, Tom Bulleit, w 1987 roku. Biorąc za dobrą monetę receptury swego przodka, postawił na bourbona z dużą ilością żyta w zacierze. Początkowo konktraktował destylaty w gorzelni Buffalo Trace, później nawiązał współpracę z gorzelnią Four Roses, gdzie Bulleit powstaje do dziś.
Bulleit 10 YO jest o cztery lata starszy od wersji podstawowej. Cztery lata pozwoliły stępić jego zwyczajową ostrość i stanowczość, ale zrekompensowały to gładkością i doskonalszą harmonią. Powstaje z zacieru, na który składa 68% kukurydzy, 28% żyta i 4% słodu jęczmiennego. Butelkowany z mocą 45,6% alkoholu.
Kolor: miedziany, wpadający w ochrę. Zapach: wciąż intensywny, ale subtelniejszy i bardziej klasyczny od wersji sześcioletniej. Czuć głównie wanilię, toffi i sporo cytrusów. Smak: słodko-cierpki, z mocno obecnym goździkiem i wyraźną, słodką wanilią. Jest też sporo nut żytnich i drzewnych. Finisz: średnio-długi, pieprzny, taninowy z niuansami suszonej moreli i owoców cytrusowych.
Nagrody i wyróżnienia:
złoty medal na World Spirits Competition w San Francisco 2015
94/100 wg Ultimate Spirits Challenge 2015
złoty medal na World Spirits Competition w San Francisco 2014
92/100 wg Ultimate Spirits Challenge 2015
złoty medal i ocena 92/100 Beverage Testing Institute 2013
93/100 wg Ultimate Spirits Challenge 2015
złoty medal na World Spirits Competition w San Francisco 2013
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | USA |
vol. | 45,6% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.