Bourbon 1776 Pepper Rye Barrel 57,3% 0,7l
Mocna, żytnia, amerykańska whiskey, która wykorzystuje zacier zawierający ponad 90% żyta oraz leżakuje około 2 lat (bez oznaczenia wieku).
Opis
Mocna, żytnia, amerykańska whiskey, która wykorzystuje zacier zawierający ponad 90% żyta oraz leżakuje około 2 lat (bez oznaczenia wieku). Jej nazwa wiąże się z historycznym dla Stanów Zjednoczonych rokiem, w którym Ameryka ogłosiła niepodległość od Imperium Brytyjskiego. 1776 rok to także okres w którym receptura oferowanego tutaj bourbonu została opracowana po raz pierwszy.
1776 Pepper Rye Barrel charakteryzuje się skórzano-brązową barwą. Otwiera się aromatem świeżego cynamonu, krojonej w kostkę czerwonej papryki, orzeźwiającego eukaliptusa oraz garści goździków. Na podniebieniu zaskakująco lekki, uzupełniony o pieprzne przyprawy i rozgrzewające olejki. Finisz pełen intensywności oraz dębu.
Rodzinna marka The Pepper to kultowa firma z Kentucky, która rozpoczęła swoją działalność podczas wielkiej rewolucji amerykańskiej. Założyciele zbudowali dwie główne destylarnie - Woodford Reserve oraz James E. Pepper Distillery w Lexington. Pod koniec lat 60-tych przemysł whiskey przechodził trudny okres, a marka jak i gorzelnia zostały porzucone na ponad pół wieku. W 2008 roku firmę ponownie otwarto i wprowadzono na rynek przez przedsiębiorcę Amira Peaya. Dziesięć lat badań, zbierania materiałów oraz opracowania wiekowych receptur pozwoliły reaktywować ten tak uwielbiany niegdyś smak whiskey.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | USA |
vol. | 57,3% |
Nuty degustacyjne | cynamon, eukaliptus, goździki, pieprz |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.