Armaniak Janneau VSOP 40% 0,7l w kartoniku
Opis
Armaniak, który został nagrodzony tytułem ,,Gold Medal Outstanding" podczas International Wine and Spirits Competition 2015. Zazwyczaj, żeby trunek mógł określać się mianem VSOP, musi być leżakowany co najmniej 4 lata. Janneau VSOP spełnia ten warunek niemal dwukrotnie. Dojrzewa zazwyczaj około 7 lat, choć niektóre z eaux-de-vie dołączone do kompozycji, mogą mieć nawet dwie dekady. Armaniak leżakuje w dziewiczych beczkach z francuskiego dębu Limousin. Produkowany jest z winogron szczepu Baco oraz Ugni Blanc. Butelkowanie zawiera mieszankę destylatu dwukolumnowego (nietypowego dla tradycyjnego Armagnac) oraz spirytusu destylowanego w alembikach jednokolumnowych.
Zachwyca on bogatym profilem, wypełnionym nutami suszonych kwiatów, fig, słodkiego miodu, prażonych orzechów, karmelu, rodzynek, dojrzałych jabłek, wytrawnego dębu. Na podniebieniu akcenty cynamonu, gałki muszkatołowej, czekolady w tabliczkach oraz wanilii prowadzą do satysfakcjonującego, długiego finiszu.
Posiadłość Janneau została wybudowana w 1851 roku, w czasach rządów Napoleona Bonaparte. Pierre-Etienne Janneau oraz Joseph Dubourdieu wznieśli budowlę, która nie tylko przetrwała dziesiątki lat, ale i stała się miejscem wytwarzania doskonałego armaniaku. Rok 1907 przyniósł poszerzenie działań oraz większe możliwości pozyskiwania doskonałych eaux-de-vie. Właściciele marki Janneua dysponowali bowiem od tej chwili wpływami z Bas Armagnac, Haut Armagnac oraz Armagnac Tenareze.
Janneau jest marką, która szybko rozszerzała swoje wpływy. Z roku na rok stawała się kultowym produktem, m.in. będąc serwowaną na pokładach linii Air France Concorde, na trasach Paryż-Waszyngton oraz Paryż-Nowy Jork (1976) czy stając się znaczącym elementem filmu ,,Amerykanin" jako rekwizyt w rękach George'a Clonneya (2010).
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Francja |
vol. | 40% |
Nuty degustacyjne | suszone owoce, figi, miód, prażone orzechy, karmel, rodzynki, dąb |