Whisky Benromach 10 YO Speyside Single Malt 43% 0,7l w kartoniku
Doskonale wyważona whisky o profilu pełnym subtelnego dymu, której udało się zachować klasyczny charakter Speyside sprzed ponad 60 lat
Opis
Doskonale wyważona whisky o profilu pełnym subtelnego dymu, której udało się zachować klasyczny charakter Speyside sprzed ponad 60 lat. Benromach jest jednym z nielicznie wytwarzanych rzemieślniczo trunków, wobec których stosuje się wszystkie tradycyjne metody. Nad produkcją czuwa wyłącznie trzech uprawnionych mistrzów destylacji, a każda beczka jest ręcznie napełniana, ważona i stemplowana.
Benromach 10 YO otwiera się wytrawnym aromatem, w którym wyczuwalne nuty jęczmienia i dębu łączą się z owocami, słodkimi przyprawami oraz wędzoną śliwką z beczek po sherry. Na podniebieniu lekko ziołowy, trawiasty, z niewielką obecnością owoców. Wyczuwalne niuanse słodu i mielonego imbiru prowadzą do słodko-gorzkiego finiszu, który oferuje długie wykończenie o dobrym balansie.
Marka Benromach została założona w Szkocji, w 1898 roku. Na jej sukces złożył się wysiłek rodziny Urquhartów z Elgin, którzy - odkąd sięga pamięć najstarszego z członków, pasjonowali się krajową whisky. Przez dziesiątki lat wytwarzali swoje single malty korzystając z rozmaitych destylarni. Dopiero rok 1993 umożliwił im kupno gorzelni Benromach, gdzie po pięciu latach gruntownego remontu, otrzymali oficjalne pozwolenie na
kontynuowanie działalności. Obecnie marka znajduje się w rękach firmy Gordon & MacPhail, pod której pieczą wytwarza doskonałe trunki, będące hołdem dla wydań sprzed lat.
Szczegółowe informacje
Region | Speyside |
Objętość | 0,7l |
Zawartość alkoholu | 43% |
Nuty degustacyjne | jęczmień, dąb, owoce, sherry, zioła, słód, imbir |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.